Fresh články

Chlebíček 6x jinak

datum vydání: 8. 3. 2018  |  autor:

Obložený chlebíček. Legenda studené kuchyně. Tyhle načančané chuťovky se začaly prodávat už na počátku 20. století v Paukertově lahůdkářství a staly se oblíbeným kompromisem mezi jednohubkami a chlebem. Jednoho je totiž málo a druhého až příliš. Chlebíčku je naopak přesně tak akorát a tak se z něj rychle stala klasika českého pohoštění. I klasika občas potřebuje malý face-lift!

Pochoutkový, šunkový, s vajíčkem a krabí!

Je to pořád dokola ta samá písnička. V každém lahůdkářství, v každé kavárně. Tak který si dáte dnes? S bramborovým salátem, s pařížským, se šunkou, debrecínskou nebo s vlašákem? Ne, že by na nich bylo něco špatného, ale čas od času by to chtělo trochu přidat šťávu. Schválně, kolik chlebíčků s herkulesem a kyselou okurkou už jste za život spořádali? A tak jsme pro vás rozebrali chlebíček do posledního rajčátka a každé jednotlivé vrstvě přisypali trochu šmrncu. Inspirace mezinárodní, výsledek vlastně pořád klasika.

Tři schůdky k dokonalosti

Rozložená chlebíčková klasika se skládá ze tří důležitých částí: světlá veka, pomazánka a obloha. Když je rozebereme a zpátky poskládáme pěkně schůdek po schůdku, dostaneme stejný produkt v novém hávu. Přichystali jsme pro vás hned šest labužnických kousků – dva klasické, dva vegetarianské a dva veganské, takže si přijde na své každý. Jdeme na to. Chlebíčkový battle!

Nevaž se! Namaž se! Oblož se!

Step 1 – veka
Pokud přemýšlíte, jak vylepšit tukovou pšeničnou veku (v horším případě tu balenou krájenou, několik dnů starou, v lepším případě čerstvou), nepřemýšlejte. Nahraďte ji! Třeba menším žitno-pšeničným chlebem, nebo celozrnnou bagetou. Čímkoliv zdravějším a chutnějším. A protože pomazánky jsou vesměs vlhká záležitost, klidně ten chleba nasucho z obou stran lehce opečte.

Step 2 – pomazánka
Tady platí jediné pravidlo: buďte kreativní. Pomazánka není jen salám, vajíčko a sterilovaný hrášek v jogurtu či majonéze. Nebojte se sáhnout pro inspiraci do cizí kuchyně, francouzské, mexické, indické nebo kuchyně z oblasti středního východu. Inspiraci můžete najít všude. To že se někde něco jí jako dip podávaný k plackám, neznamená, že to u nás nemůžete natřít na chleba. Naopak. Chlebíčky můžete mazat v podstatě čímkoliv – od ochucených domácích majonéz (citronová majonéza, wasabi majonéza, česnekové aioli), přes pomazánky připravené z luštěnin (čočková pomazánka, fazolová pomazánka, hummus), nejrůznější masové i rostlinné paštiky (hlívové pâté), rostlinné nátěrky (avokádové guacamole, lilková tapenáda) až po nejrůznější pyré z pečené či vařené zeleniny (dýňové pyré, hráškové pyré, pomazánka z pečené mrkve). Klidně se podívejte i na něco z veganské, či vegetariánské kuchyně. Nikdo neříká, že si na řepný tartar nemůžete dát plátek šunky, pokud ji jíte. Vegani i vegetariáni mají s přípravou rostlinných pomazánek bohaté zkušenosti a občas není na škodu vyměnit kilo pařížského salátu za něco zdravějšího.

Step 3 – obloha
Jak dostat chlebíček do chuťového nebe? Obložte ho pořádnou oblohou. Odvažte se jděte do toho. Zdobte chlebíčky třeba podle barev. Hledejte výjimečné chuťové kombinace. Zjemněte pikantní pomazánku něčím nadýchaným, chuťově méně výraznou naopak nakopněte něčím, co má pořádný říz. Naložte chlebíčku na záda pořádnou porci čerstvé zeleniny, která vám dodá křupavou texturu. Kombinujte výrazné sýry s ovocem a nebojte se ani chuti bylinek. Žádná snítka povadlé pažitky na vrcholku. Dejte chlebíčku pořádnou voňavou a čerstvou čepici. Kopec kopru, hrst petržele nebo čerstvého koriandru. Buďte rozmanití! Vážně to nemusí být jen kyselá okurka a proužek nakládané kapie. Zkrátka nevažte se, odvažte se a pořádně to obložte.

Chlebíčková výzva – šest velikánů

A kdo se chce do začátku nechat inspirovat, může zkusit našich šest lahůdkových velikánů. Postupně vám na všechny z nich přineseme recept, a to jak na pomazánku, tak na chlebíček jako takový. Až je vyzkoušíte všechny, můžeme udělat anketu o nejlepšího hrdinu večírku.

  1. Chlebíček s omáčkou gribiche, parmskou šunkou, čerstvou petrželí a kapary (masový)

  2. Chlebíček s avokádovým guacamole, uzeným lososem, červenou paprikou, rukolou a koprem (masový)

  1. Chlebíček s hummusem, sladkokyselou pečenou řepou, grilovanou petrželí a kozím sýrem (vegetarianský)

  2. Chlebíček s česnekovou omáčkou aioli, pečenou mrkví, pórkem, ředkvičkami a koprem (vegetarianský)

  1. Chlebíček s lilkovou tapenádou, cherry rajčaty, rukolou a olivami (veganský)

  2. Chlebíček s mrkvovo-petrželovým pyré, kousky pomeranče, zelím pak-choi a cherry rajčetem (veganský)

Související recepty








Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů