- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Dort Pavlova s lesním ovocem a granátovým jablkem

Upečte si s námi nejnadýchanější a nejkřehčí dort světa. Pavlova, meringue cake, bezé dort jsou všechno názvy pro velkou sněhovou pusinku plnou šlehačky a ovoce. Dort Pavlova není složitý na přípravu, nemusíte mít žádné speciální vybavení ani velké cukrářské zkušenosti se zdobením. Stačí ušlehat hodně pevný sníh a správně nastavit troubu.

ingredience

Na dort

Na ozdobu



postup

  1. Na tři pečící papíry si obkreslete kolečka (např. podle talíře), papíry dejte na plech pokreslenou stranou dolů (aby se vám neobtiskla do dortu). Z granátového jablka vyloupejte všechna semínka a přidejte je k ostatnímu lesnímu ovoci.

  2. Předehřejte troubu na 150 °C.

  3. V suché a čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu. Postupně po lžících přidávejte nejprve bramborový škrob a poté vinný ocet. Každou dávku vždy dobře zašlehejte.

  4. Tuhý sníh rozdělte na tři části a lžící vytvarujte na každý plech sněhový plát podle předkresleného kolečka.

  5. Dejte všechny tři plechy do trouby najednou, troubu stáhněte na 100 - 120 °C a nechte sušit přibližně 40 minut až 1 hodinu. (Každá trouba peče trochu jinak, pokud vám při vyšší teplotě nezačne sníh žloutnout nebo jakkoliv tmavnout, můžete sušit klidně na víc a pláty budou dřív hotové.)

  6. Mezitím vyšlehejte ze smetany tužší šlehačku (pokud chcete, můžete použít ztužovač k jejímu zpevnění) a dejte ji do cukrářského sáčku (pokud ho nemáte můžete ji na dort i vrstvit lžící).

  7. Usušené pláty nechte vychladnout ve vypnuté troubě, potom je vyndejte a opatrně z nich sloupněte pečící papír. Šlehačku i ovoce si rozdělte na tři díly, na každý plát navrstvěte jednu část šlehačky a přidejte jednu část ovoce.

  8. Nechte lehce vychladit, ihned servírujte a nechte si dort rozplynout na jazyku.


Tip pro vás:

Ze sněhových bílků si můžete stejným způsobem připravit i sněhové bézé k oslazení ovocných knedlíků nebo na zdobení nejrůznějších dezertů.

O původ Pavlovy se přou Austrálie a Nový Zéland, ale vzhledem k tomu, že se pod různými názvy a v různých podobách suší oslazený bílkový sníh leckde po světě, není asi potřeba pátrat po přesném původu. U nás jsou nejznámější sněhové pusinky a další drobné sněhové pečivo, které se peče třeba na Vánoce.

Princip je stále stejný. Ušleháte sladký sníh z bílků, který můžete a nemusíte okyselit (např. vinným octem), případně zpevnit trochou škrobu. Z pevného sněhu pak formujete potřebné tvary a ty sušíte v troubě na nízkou teplotu. Při sušení je potřeba troubu příliš neotvírat, aby sněhové pečivo nekleslo. Pokud nastavíte moc velkou teplotu, pečivo vám ztmavne. Budete-li ho sušit pomaleji a déle, zůstane krásně bílé. Usušené pečivo nechte ve vypnuté troubě zcela vychladnout a pak jej teprve vyndejte a opatrně odlepte od pečícího papíru.

Pokud se chystáte upéct dort Pavlova, můžete buď ušlehat všechen sníh ze šesti bílků najednou, navršit ho do jedné vysoké “pusinky”, usušit ji a šlehačku s ovocem pak přidat navrch na pusinku. Druhou variantou je rozdělit si ušlehaný sníh na tři části (nebo šlehat vždy po dvou bílcích) a usušit tři tenčí sněhové pláty. Ty pak můžete šlehačkou a ovocem proložit jako opravdový dort.