- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Levandulové a meduňkové máslové sušenky

Miluju máslové sušenky, tak křehké, že se rozpouštějí na jazyku. A miluju levanduli. Její vůni, barvu i chuť. Proto jsou moje nejoblíbenější letní kombinace ke kávě i čaji právě máslové sušenky s levandulí. Použít můžete květy čerstvé i sušené. Šmrnc sušenkám dodá špetka citronové kůry a šťáva z citronu. A pokud nemáte levanduli, zkuste další osvědčené varianty do letního počasí - mátu nebo meduňku.

ingredience



postup

  1. Všechny přísady zpracujte v robotu nebo na vále a vytvořte hladké těsto. Vyválejte z něj několik tenkých válečků (cca 3 cm v průměru), zabalte válečky do potravinářské fólie a nechte v lednici asi 2 hodiny odležet a ztuhnout.

  2. Odležené válečky vyndejte z folie a rozkrájejte je asi na 1,5 cm široká kolečka. Kolečka rozložte na plech vyložený pečícím papírem. (Můžete je ještě zlehka rozmáčknout do tvaru sušenky a nebo je nechat a ony se při pečení samy roztečou.)

  3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 12 - 15 minut. Nechte vychladnout a snězte.


Tip pro vás:

Vyzkoušejte varianty
Nebojte se popustit uzdu fantazii. Základní těsto na máslové sušenky je stále stejné, stačí ho ochutit podle svého. Vynikající jsou třeba sušenky s nasekanou čerstvou levandulí. Nebo mátou.

Jak dárkově zabalit sušenky?
Položte požadovaný počet sušenek (ideálně cca 6 – 10 kusů) na sebe do komínku, vložte je do mikrotenového svačinového sáčku. Spodní rohy sáčku zahněte dolů pod sušenky a na spodu přilepte kouskem izolepy. Sáček nahoře zavažte mašličkou, pokud je příliš velký, vršek nad mašličkou ustřihněte. Pokud chcete mít dárek dokonalý, můžete přidat i vlastnoručně vyrobenou etiketu s nápisem, nebo do mašle uvázat několik snítek levandule.

Když v létě sklidíme levandulový záhon, ze všeho nejdřív udělám levandulovou limonádu a klidně hned několik lahví levandulového sirupu do zásoby. Spolu s citrónovou limonádou, okurkovou limonádou a broskvovým čajem bych celé prázdniny nemusela pít nic jiného. Velká část “úrody” padne na usušení do zásoby a zbytek fialových květů putuje do vázy, kam naaranžuju obří kytici jen tak bez vody, a nechám ji tam postupně uschnout. Kytice splní hned tři účely. Je skvělou letní dekorací, celým bytem se line nádherná levandulová vůně a navíc mám květy rychle při ruce třeba na tyhle máslové sušenky.

Jejich příprava je rychlá. Odvážíte suroviny, smícháte je v robotu nebo míse a z těsta vyválíte válečky tlusté asi 3 centimetry. Ty zabalíte do potravinářské fólie a šup s nimi do lednice, nebo do mrazáku. Já většinou dávku rozpůlím. Polovinu nechám odležet v lednici asi 2 hodiny a druhou polovinu zamrazím a nechám pro strýčka příhodu.

Po vytažení odpočinutého těsta z lednice stačí z válečku nakrájet asi 1,5 cm široká kolečka (od oka, neměřím :-D) a rozložit je na plech vyložený pečícím papírem. Pokud netrváte na tom, aby byla jedna sušenka jako druhá, už je ani nemusíte nijak upravovat, roztečou se do sušenkového tvaru při pečení. Jestli jedete na efekt, udělejte z každého kolečka ještě stejnou placičku. O zbytek už se postará trouba a vy si za pár minut můžete pochutnávat na lahodných sušenkách.

Varianta mrazák je perfektní záchrana pro případ nečekané návštěvy. Jakmile návštěva zazvoní na domovní zvonek, vytáhnu mražený váleček těsta a zapnu troubu. Než se s návštěvou přivítáme, je trouba předehřátá a váleček povolí natolik, že ho můžete nařezat na sušenky. A než si uvaříme kávu, line se z trouby přenádherná vůně a já můžu servírovat ještě teplé sušenky.

A nezapomeňte vyzkoušet i další letní varianty ze stejného těsta. Stačí levanduli nahradit trochou nasekané máty nebo meduňky. Pak nám můžete dát vědět, která varinata je ta vaše nejoblíbenější!