- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Rychlý jahodový koláč z listového těsta

V sezóně jahod se hodí recepty, ve kterých se jich dá pohodlně zpracovat větší množství. Pokud navíc potřebujete něco rychlého a téměř bez práce, zkuste tento jahodový koláč. Připravíte ho z hotového listového těsta doslova za pár minut a dáte péct do trouby. Ideální pokud je na cestě nečekaná návštěva.

ingredience



postup

  1. Jahody omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. V misce je promícháme s cukrem a škrobem.

  2. Listové těsto rozválíme přibližně do kruhu (pokud máte už rozválené, stačí ho rozbalit a seříznout rohy). Položíme ho na pečící papír, do středu těsta vyklopíme směs jahod, cukru a škrobu a okraje těsta přehneme směrem do středu přes náplň.

  3. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč přendáme i s pečícím papírem na plech. Vložíme do hodně vyhřáté trouby (200 - 220 °C), po chvíli teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme asi 40 minut, dokud nejsou okraje zlato-hnědé. Během prvních 20 minut troubu neotvíráme, jinak listové těsto nevyběhne.

  4. Upečený koláč nechte chvíli vystydnout, aby netekl, ozdobte ho mátovými lístky a poté krájejte a podávejte.


Tip pro vás:

Chci to vegan:
Místo vajíčka můžete okraje těsta potřít například rozpuštěným rostlinným tukem nebo vodou. Na koláči si pak mohou pochutnat i vegani.


Tip pro vás:

Co se zbytky těsta:
Pokud používáte už rozválené těsto, můžete z odříznutých rohů vyválet rychlou placku, naplnit ji trochou náplně a upéct úplně stejně jako velký koláč. Nevyhodíte tak žádné zbytky a ještě budete mít malý koláček na ochutnání, než návštěva dorazí 🙂

Koláč se peče bez jakékoliv formy rovnou na plechu a není v něm nic víc, než hromada jahod, trocha cukru a kukuřičného škrobu, aby při pečení nevytekla ven šťáva. Intenzivní chuť jahod zaručena! Okraje listového těsta potírejte vajíčkem, aby byly hezky lesklé.