Citrónové těstoviny jsem si zamilovala jako geniálně lehký a chuťově výrazný pokrm. Klasická varianta velí smíchat citronovou šťávu a kůru s parmazánem. Někdy se přidávají i celé kousky citronu. K obědu si ale můžete dovolit i těžší variantu se smetanou a tuňákem.
ingredience
- 250 g těstovin (např. tagliatelle)
- 200 g tuňáka v plechovce
- 2 citrony
- 250 ml smetany
- hrst hladkolisté petrželky
- trochu oleje
- sůl a pepř
- sýr parmazánového typu na ozdobu
postup
Těstoviny uvaříme v osolené vodě s trochou oleje podle návodu al dente.
1 citron nakrájíme na plátky. Rozehřejeme pánev a citron z obou stran zlehka opečeme na troše oleje. Trochu ho opepříme. Z druhého citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu a vaříme ji, dokud své množství nezredukuje zhruba na polovinu. Během varu do ní přidáme nasekanou petržel, citronovou kůru, sůl a pepř. Když získá konzistenci omáčky, odstavíme ji z ohně a vmícháme šťávu z jednoho citronu (pokud nechcete, nemusíte šťávu přidat všechnu).
Těstoviny servírujeme s tuňákem, přelité citronovou omáčkou a ozdobené nastrouhaným sýrem.