- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Dýňové curry s cizrnou a kokosovým mlékem

Podle počtu ingrediencí vypadá curry na náročné vaření, ale opak je pravdou. Dobré veganské kari s kokosovým mlékem není nic jiného, než vaše oblíbená zelenina ochucená kari pastou nebo speciální směsí koření. Vše se dohromady vaří v kokosovém mléce a za půl hodiny máte hotovo. Nezapomeňte na limetu, koriandr a chilli papriku!

ingredience

Curry základ

Zelenina do curry

Na dochucení



postup

  1. Curry základ: Cibuli a česnek oloupeme, zázvor očistíme a vše nakrájíme na drobno. Chilli papriku nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, chilli i zázvor a cca 2 minuty opékáme, poté vmícháme curry pastu a společně dál restujeme ještě asi 5 minut.

  2. Přidáme polovinu kokosového mléka a vše necháme společně vařit a částečně zredukovat.

  3. Zelenina: Zatímco se vaří základ na curry očistíme a na kostky nakrájíme dýni, mrkev a brambory. Společně se slitou vařenou cizrnou vsypeme do omáčky v pánvi. Přilijeme zbytek kokosového mléka a necháme cca půl hodiny vařit. Občas mícháme.

  4. Ve chvíli, kdy je zelenina měkká přidáme šťávu z ½ limety a dochutíme solí a pepřem.

  5. Ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou a/nebo koriandrem a servírujeme s čerstvým chlebem naan, plackami čapátí nebo s vařenou rýží.


Tip pro vás:

Dýně i cuketa je vařená o chvíli dřív, nežli brambory a mrkev, takže pokud je nemáte rádi příliš měkké, přidejte je do pánve o něco později.

Veganské curry vaříme doma poměrně často. Je hodně variabilní co do použité zeleniny – hodí se dýně, cuketa, mrkev, patizon, brambory, květák, brokolice, paprika – zkrátka libovolná tvrdší zelenina, kterou můžete nakrájet na kousky a vařit. Pro lepší zasycení je vhodné přidat i nějakou tu luštěninu, například cizrnu nebo hrách. Jde tedy o ideální recept na spotřebování různých zbytků z lednice. Časem sami objevíte spoustu skvělých variant. Curry z máslové dýně s cizrnou je ale stejně ze všech kombinací to nejlepší! 🙂

Aby mělo curry správnou chuť, je potřeba připravit pořádný ostrý základ, ve kterém nešetříme kořením. Nejrychlejším řešením je použití hotové curry pasty, kterou koupíte v obchodě. My doma používáme kari pasty od Cock brand (v tomto případě thajskou žlutou), které nám chutnají a vyhovují. V kelímku je pasty velké množství a v lednici vydrží poměrně dlouho. Možností je ale na trhu spoutu. Pokud pastu nemáte a nechcete si jí kupovat, ale jste maniaci do vaření a máte (stejně jako já) plný šuplík nejrůznějšího koření, můžete se podívat do našeho tipu a koření si sami namíchat. Poslední, nejsložitější a nejpracnější možností je utlouct čerstvé ingredience na kari pastu v hmoždíři. Do toho se ale pustí pouze gurmeti s neomezeným přístupem k čerstvým exotickým ingrediencím (toho času žijící nejspíš někde v Thajsku).

Curry pastu a další chutí nabité ingredience jako zázvor, šalotku, česnek a chilli podle chuti dobře opeču v pánvi, přidám asi polovinu množství kokosového mléka a nechám společně vařit a redukovat, dokud neočistím a nenakrájím všechnu zeleninu, co budu do pokrmu přidávat. Chutě se zatím krásně propojí, základ na curry zhoustne. Do základu přidám zeleninu, zaliju zbylým kokosovým mlékem a nechám vařit do měkka. Nezapomeňte kari nakonec dochutit solí, pepřem a limetovou šťávou. Servírujte s čerstvě nasekanými bylinkami a pokud snesete i chilli paprikou.