- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Hovězí stew s muškátovou dýní, mrkví a bramborami, dušené v troubě

Uvařte si dušené hovězí maso se zeleninou, které zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Je tak plné chuti a vůně, že se ho nebudete moct nabažit. Je to přesně to jídlo, kterému angličané říkají „comfort food“ - pořádné, domácí, neošizené. Takové tradiční a plnohodnotné, jaké uměly vařit naše babičky, a jaké vás spolehlivě zasytí. S chutí si ho dáte vždycky, když venku mrzne, když se vrátíte unavení z celodenního výletu nebo po těžké práci. A blahodárné účinky má i na vaší mysl. Povzbudí a utěší. Jeho pozvolným dlouhým vařením si teď navíc můžete zpříjemnit nudnou domácí karanténu.

ingredience



postup

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C. Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky (zhruba 3 x 3 centimetry). Klidně ponechte i tučné a vazivové části, při dušení se rozvaří a postarají se o chuť. Ve větším (ideálně litinovém) kastrolu, který můžete dát jak na plotnu tak do trouby, rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm zprudka opékejte ze všech stran dohněda. Po opečení přidejte sůl, pepř, červenou papriku a rajský protlak a ještě společně zarestujte. Protlak zkaramelizuje a ztratí kyselou chuť.

  2. K opečenému masu přidejte cibuli (očištěnou a nakrájenou na půlkolečka), česnek (očištěný a nasekaný nadrobno) a mrkev (oškrábanou a nakrájenou na větší špalíky). Ještě společně krátce zarestujte a podlijte vodou. Kastrol přikryjte pokličkou a vložte do předehřáté trouby. Duste v troubě asi hodinu.

  3. Mezitím oškrábejte brambory a nakrájejte je na větší kostičky (cca 2x2 cm), dýni rozkrojte, vyberte lžící semínka a pak nakrájejte na větší kostičky (cca 2x2 cm).

  4. Hrnec vyndejte z trouby, přidejte brambory a dýni, obsah dobře promíchejte a v případě potřeby ještě podlijte vodou. Vraťte do trouby a duste pod pokličkou dalších 30 minut až hodinu, případně dokud není maso úplně měkké.

  5. Vyndejte hrnec z trouby, všech promíchejte a ochutnejte. Dosolte a dopepřete podle potřeby. Servírujte s chlebem, bramborovou kaší nebo klidně jiným zeleninovým pyré podle vlastního výběru.


Tip pro vás:

Pokrm je hotový ve chvíli, kdy je maso krásně měkké a rozpadá se, zelenina hodně změkne a částečně zahustí omáčku, ale neměla by být rozvařená na kaši.

Všichni se momentálně nacházíme v nepříjemné situaci a nebezpečný virus na nás číhá za každým rohem. Můžeme se bát, můžeme se tomu smát, můžeme nadávat na všechny, co podle nás udělali něco špatně. Na sousedy, co nejsou v karanténě, když by měli být. Na cizí lidi, co nám vykoupili toaleťák. Na vládu, která nekoná. Nebo koná moc. A nebo si můžeme dát něco pořádného k jídlu. Pojďte si s námi uvařit náš oblíbený recept do nepohody: pomalu dušené, měkké a na jazyku se rozpadající hovězí stew se zeleninou.

Hovězí stew je irské tradiční jídlo, které se dlouho dusí, ale jeho příprava není složitá. Nejdelší čas vám v tomto případě zabere čištění a krájení masa a zeleniny. Pak už jen maso opečete, aby se dobře zatáhlo a zůstalo šťavnaté a všechno dohromady pomalu dusíte. Irové tradičně přidávají černé pivo, francouzi zase červené víno. My ho nejčastěji ochucujeme jen solí, pepřem, červenou paprikou a trochou rajčatového protlaku. Udělejte ho klidně pořádný hrnec, je to jedno z těch jídel, kterému nijak neškodí ohřátí druhý či třetí den. Jako přílohu můžete zvolit třeba čerstvý křupavý chléb.