- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Hovězí stir-fry se zeleninou a nudlemi udon

Pro všechny, kdo mají rádi oběd hůlkami, jsme dnes připravili recept na rychlou asijsou fúzi. Kvalitní hovězí rump steak, klasické japonské pšeničné nudle Udon, kopec čerstvé zeleniny a trochu sojové a ústřicové omáčky. Nic víc nebudete potřebovat. Vše přichystáme v pánvi čínskou metodou rychlého smažení - stir-fry!

ingredience



postup

  1. Hovězí maso nakrájejte přes vlákno na tenké nudličky. Maso můžete také lehce osolit a opepřit, ale není to nutné.

  2. Omyjte a očistěte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na tenké nudličky (julienne). Zelený konec jarní cibulky můžete pokrájet na kolečka a uschovat na ozdobu při podávání.

  3. Uvařte si nudle udon podle návodu na obalu (cca 2 až 4 minuty), sceďte je a propláchněte studenou vodou, nechte stranou.

  4. Hodně rozpalte pánev a přidejte do ní jednu lžičku kokosového oleje. V pánvi zprudka osmahněte hovězí maso ze všech stran, tak aby se pořádně zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Poté ho odložte stranou.

  5. Pánev znovu pořádně rozpalte, přidejte další lžičku kokosového oleje a nakrájenou mrkev a červenou papriku. Restujte asi minutu. Přidejte cuketu a jarní cibulku, restujte dalších 30 sekund.

  6. Do pánve vraťte připravené hovězí a nudle. Přidejte lžičku sojové a lžičku ústřicové omáčky, vše promíchejte, podle potřeby lehce podlijte vodou nebo vývarem a ještě asi minutu restujte, dokud se nudle neprohřejí.

  7. Ihned servírujte. Navrch posypte zelenou jarní cibulkou a bílým i černým sezamem.

Je to jeden z nejjednodušších receptů na světě. Česky se mu někdy říká také „wokovka“, nebo nudle z pánve. Jde o asijskou kuchařskou metodu, díky které si připravíte jednoduchý a hlavně rychlý a chutný oběd. Metoda spočívá ve svižném orestování surovin na velmi rozpáleném oleji v typické pánvi wok, tak, aby zelenina zůstala křupavá a nudle se neslepily v jeden velký rozvařený chumel. Proto vám na samotné „vaření“ bude stačit opravdu pár minut. Pokud pánev wok nevlastníte, zvládnete recept připravit i v jakékoliv jiné vyšší pánvi.

O malinko delší čas, než s pánví, možná strávíte krájením surovin, hlavně pokud nejste s nožem úplně zběhlí profíci. Ale i tak máte do půl hodiny jídlo na stole (i s prostřením stolu a hledáním zapadlých hůlek).

Množství surovin uvádíme na jednu porci. Jednoduše si vše přepočtěte podle počtu strávníků. Všechny ingredience nakrájejte na nudličky předem a nechte si je po ruce u sporáku. Poté pořádně rozpalte wok a už se věnujte jen ultrarychlé práci v pánvi. Ideálně doporučujeme chystat každou porci nudlí samostatně, případně – pokud máte velkou pánev – restujte třeba dvě porce najednou. Víc ne. Jen tak dosáhnete toho, že budete rychlí, obratní a vše se povede, jak má.