- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Korejské stir-fry z mletého masa a cukety

Korejské mleté maso s cuketou je neuvěřitelně jednoduché na přípravu, poslouží vám jako rychlý oběd nebo večeře, připravíte ho v jedné pánvi a pochutná si na něm celá rodina. Navíc je to další způsob, jak zpracovat velké zásoby cukety. Zázvor zahřeje celé tělo, podpoří vaši chuť k jídlu a čerstvý koriandr jídlo neskutečně provoní. Pokud vaříte pro děti, opatrně s chilli, česnekem i kořením.

ingredience

Maso

Zelenina

Na ozdobu



postup

  1. Ve wok pánvi rozpalte olej a asi minutu na něm opékejte cibuli a česnek. Přidejte zázvor, chilli, koriandr a nechte pár vteřin rozvonět. Poté dejte do pánve mleté maso a za stálého míchání smažte asi 10 minut. V průběhu přidejte cukr a sojovou omáčku. Opečené maso vyndejte z pánve a odložte stranou.

  2. Rozpalte v pánvi zbývající olej, přidejte nakrájenou zeleninu a opět 2 minuty míchejte a opékejte, v průběhu opékání ochuťte sojovou omáčkou.

  3. Když zelenina trochu změkne, vraťte zpět maso, dobře vše promíchejte a ještě další 2 - 3 minuty smažte. Zelenina musí zůstat křupavá a měkká na skus.

  4. Nakonec přidejte nakrájenou jarní cibulku a při servírování ozdobte čerstvými bylinkami.

Když potřebujete uvařit rychle a bez zbytečných průtahů, je metoda stir-fry skvělá volba. Maso i zelenina projdou jen rychlou úpravou v pánvi wok na malém množství oleje a po chvíli míchání servírujete na talíře. Kuchařská metoda pochází z Číny a rychlé smažení pomáhá masu i zelenině udržet si svěžest a šťavnatost.

Důležité je připravit si všechny ingredience předem, protože pak už na to nebudete mít čas. Připravte si stroužky česneku, oloupejte a nakrájejte cibuli i všechnu ostatní zeleninu – mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka, cuketu omyjte a nakrájejte na menší plátky. Pokud je cuketa mladá, můžete ji použít i se slupkou, pokud je starší a hodně narostlá, odstraňte slupku i vnitřní měkkou část se semeny. Na kuchyňskou linku si připravte maso i všechny další potřebné suroviny, koření a dochucovadla – zázvor, koriandr, chilli, sojovou omáčku, cukr i olej.

Nezapomeňte ani na bylinky a jarní cibulku. Připravte si je po ruce a pokud je to potřeba, omyjte je. Pokud budete stir-fry servírovat s rýží, dejte ji předem vařit nebo dusit. Nejlepší je jasmínová.

Máte? Tak teď už stačí jen dobře rozpálit olej v pánvi wok a můžete se pustit do smažení. Nejprve připravte mleté maso, které bude potřebovat maličko delší přípravu, než zelenina. Do oleje dejte cibuli a chvíli opékejte, přidejte prolisovaný česnek, koření a mleté maso a smažte v pánvi, dokud maso nezíská krásnou zlatou opečenou barvu. Přidejte cukr a sojovou omáčku a ještě chvíli opékejte.

Maso odložte stranou a stejným způsobem připravte ve woku zeleninu – rozpalte olej, zeleninu na něm pár minut opékejte a ochuťte sojovou omáčkou. Nakonec vše dobře promíchejte s masem a horké servírujte na porci rýže do misky nebo na talíř. Ozdobte čerstvě nasekanými bylinkami.