- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Restované kapustičky s houbami a vejcem

Skvělý oběd nebo večeři si můžete přichystat, i když máte málo času. Například restované růžičkové kapustičky s cibulí a houbami nepotřebují žádnou zvláštní přípravu. Zeleninu stačí očistit a nakrájet, sušené houby na chvíli namočit do vody a pak už všechno chystáte jen v jedné pánvi, spolu s vejci a sýrem. Servírovat můžete pouze s chlebem či bagetou, nebo s vařenými brambory. Celá příprava vám určitě nezabere víc, než půl hodiny.

ingredience



postup

  1. Sušené houby dejte do misky, zalijte horkou vodou a nechte máčet.

  2. Mezitím očistěte kapustičky od špatných či povadlých listů a odkrojte jim konce košťálů. Cibuli
    oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.

  3. Namočené houby slijte, lehce vymačkejte přebytečnou vodu, tekutinu uschovejte.

  4. Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a houby a na středním plameni opékejte asi 5 minut. Poté přidejte česnek a kapustičky, osolte, opepřete a ještě pár minut míchejte a opékejte.

  5. Směs v pánvi podlijte několika lžícemi tekutiny z hub, přikryjte pokličkou a na mírném plameni duste asi 5-10 minut. Průběžně kontrolujte, občas promíchejte, případně podlijte tekutinou, dokud kapustičky nezměknou a všechna tekutina se neodpaří. Poté vmíchejte hrst petržele.

  6. Směs v pánvi rozhrňte tak, aby vám zůstaly dvě prázdná místa, vlijte do každého z nich jedno rozklepnuté vajíčko. Vajíčka na povrchu osolte a opepřete, povrch celé pánve posypte nastrouhaným tvrdým sýrem a nechte bez míchání na středím ohni opékat tak dlouho, až bílek ztuhne. Ihned podávejte.


Tip pro vás:

Pokud nemáte rádi úplně tekutý žloutek, přiklopte pánev během restování vajíček pokličkou. Vejce bude více propečené, ale odspodu se nespálí.

Růžičková kapusta je naprosto skvělá zelenina. Vydrží i lehké mrazy, takže bývá k dostání po celou zimu. Navíc ji lze i poměrně dlouho skladovat v lednici a mít ji tak kdykoliv při ruce. Při zpracování dejte přednost krátké úpravě, aby si jednotlivé kapustičky zachovaly svěžest. Zařazením růžičkové kapusty do jídelníčku získáte spoustu benefitů. Obsahuje totiž vysoké množství vitamínu C, vitamínu K a B1, spoustu vlákniny a minerálů. Je dobrá proti zánětům a na posílení imunity. Oproti klasické kapustě se ta růžičková pyšní jemnější chutí i lepší stravitelností. Krásně zelené barvy dosáhnete buď rychlým orestováním a okamžitým podáváním (jako v tomto receptu), nebo blanšírováním (krátkým povařením a následným prudkým zchlazením).