- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Vepřová krkovice s chilli a meruňkovým džemem

Pokud už máte dost obalovaných řízků a krkovičky na grilu, zkuste si připravit tento kousek chutného vepřového masa trochu netradičně. Vepřová krkovice s chilli a meruňkovým džemem nadchne milovníky sladko-slaných a pikantních jídel. Je jednoduchá na přípravu a má velice bohatou chuť. Stejným způsobem se dá samozřejmě připravit i vepřová kotleta, ale díky kvalitní krkovičce je tukovému mramorování výrazně šťavnatější a intenzivnější. Pro odlehčení celého pokrmu přidejte místo přílohy jen pikantní salát se zázvorovou zálivkou.

ingredience



postup

  1. Plátky vepřové krkovice omyjte, osušte papírovou utěrkou a nařežte po stranách, aby se maso v pánvi nezkroutilo. Pokud chcete, můžete plátky i lehce naklepat. Poté maso z obou stran osolte, opepřete, posypte chilli nebo pálivou směsí a koření dobře vetřete do masa.

  2. Cibuli oloupejte rozkrojte na poloviny a nakrájejte na plátky. Česnek i zázvor oloupejte a oboje nasekejte nadrobno.

  3. V pánvi důkladně rozehřejte 2 lžíce oleje a plátky krkovice na něm z obou stran zprudka asi 3 minuty opékejte, aby se zatáhly a šťáva zůstala uvnitř. Opečené maso z pánve vyndejte a odložte na talířek stranou odpočinout.

  4. Pokud je to potřeba, přidejte do pánve ještě lžíci oleje, pokud je ale krkovice pěkně prorostlá, jistě ho v pánvi zůstalo dost po opékání masa. Do pánve vsypte cibuli, česnek i zázvor a na střední teplotě zvolna pár minut opékejte, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí. Pokračujte v opékání a přilijte ke směsi nejprve sójovou omáčku a poté meruňkový džem. Marmeládu nemusíte dát úplně všechnu, trochu si schovejte a můžete s ní omáčku na konec dochutit, pokud vám bude připadat málo sladká.

  5. Do vzniklé směsi v pánvi vraťte opečené krkovice, vše přikryjte pokličkou a na mírném plameni duste, dokud nebude maso měkké. V případě potřeby vždy podlijte malým množstvím vody. Doba dušení se může lišit podle kvality a stáří masa, ale počítejte klidně s půlhodinou až hodinou. Pokud máte výborné minutkové maso, můžete dobu přípravy o něco zkrátit. Zkoušejte zapíchnutím vidličky do nejvyšší části masa.

  6. Ve chvíli, kdy je maso měkké, pokličku odstraníme, šťávu v pánvi necháme zredukovat na požadovanou hustotu, ochutnáme ji a případně chuť doladíme solí, pepřem nebo zbytkem marmelády. Servírovat můžete například s brambory, bramborovou kaší, nebo se zeleninou. Doporučujeme vyzkoušet mrkvovo-okurkový salát s pikantní zázvorovou zálivkou, který se ke sladko-slanému vepřovému skvěle hodí.


Tip pro vás:

Jak dosáhnout nejlepší chuti
Během přípravy masa v pánvi ho podlévejte skutečně jen lehce. Důvodem podlévání je, aby se plátky masa a cibule v pánvi nepřipálily. Maso se sice díky pokličce dusí, aby bylo krásně měkké, ale stále by se mělo v místě dotyku s pánví spíš péct. Přidaný meruňkový džem pomůže cibuli krásně zkaramelizovat. Rozhodně nechcete, aby se vše vařilo utopené ve vývaru. Proto ho během přípravy průběžně kontrolujte, jednou až dvakrát jej v pánvi otočte, a pokud se začne připalovat, znovu podlijte.