- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Domácí levandulový sirup na přípravu limonády

Zachutnala vám levandulová limonáda nebo levandulová mimosa se šampaňským, kterou jsme vás naučili minule? Pokud ji pijete ve velkém a nechcete ji pokaždé znovu vařit, vyzkoušejte recept na levandulový sirup, který si připravíte předem a pak už jen zaléváte vodou nebo bublinkami. Načatý sirup vám vydrží v lednici klidně celé léto (nám teda ne, u nás je po týdnu pryč, ale trvanlivost na to má).

ingredience

Základní ingredience

Volitelné ingredience (na dochucení a barvu)



postup

  1. Připravte si suroviny. Pokud používáte čerstvou levanduli, nastříhejte a opláchněte květy, pokud chcete do sirupu přidat i citrony, důkladně je omyjte kartáčkem a nakrájejte je na kolečka.

  2. Ve větším kastrolu svařte vodu s cukrem.

  3. Přidejte květy levandule a chcete-li také borůvky a plátky citronu.

  4. Vše vařte pod pokličkou asi 20 minut. Poté přeceďte a horké lijte rovnou do sklenic. Hrdla sklenic otřete a ihned zavíčkujte.


Tip pro vás:

Pro intenzivnější chuť
Pokud máte dostatek času, můžete svařenou směs nechat do druhého dne louhovat. Poté vše přeceďte do čistého hrnce, znovu zahřejte na bod varu a lijte do sklenic.


Tip pro vás:

Co se sirupem dál
Sirup můžete využít na osvěžující limonádu. Nařeďte jej vodou nebo minerálkou (podle chuti, přibližně v poměru 1:10), přidejte plátky citronu nebo limety a led. Výborná je také limonáda s přidaným džusem z černého rybízu, nebo alkoholická levandulová mimosa.

Nevýhoda levandulového sirupu je (stejně jako u každého jiného ovocného sirupu) větší množství cukru, které musíte použít. Cukr v sirupu slouží jako konzervant a umožňuje jeho skladování. Pokud ale budete se sirupem zacházet střídmě, určitě je to lepší volba, než sladké limonády z obchodu.

Dopředu si připravte větší množství levandulových květů, čerstvých nebo sušených, a až se do receptu pustíte, dejte pozor na čistotu sklenic, do kterých sirup naléváte. Řádně je umyjte a vypláchněte horkou vodou nebo vyvařte, aby se vám sirup nekazil. Pokud chcete sirup k přímé spotřebě během léta, stačí ho nalít horký do sklenic. Pokud ale vlastníte levandulový lán a chystáte se vyrábět sirup do zásoby ve velkém, nechte ho hotový ještě sterilizovat v zavařovacím hrnci.

Sirup uvařený pouze z levandulových květů má poměrně nevýraznou barvu, takže pokud chcete, aby byla výsledná naředěná limonáda lehce růžová, přidejte při vaření sirupu několik borůvek. Vykouzlí vám krásný sytý odstín bez umělých barviv.

Při vaření je možné do limonády přidat i dva nakrájené citrony. Výsledný sirup bude sladkokyselý a po zalití vodou rovnou připravený k pití. My vaříme sirup jenom s cukrem, aby byl univerzálnější. Pokud ho totiž zaléváme vínem, šampaňským nebo proseccem, není potřeba ho kyslelit a pokud děláme limonádu, přidáme pár koleček čerstvého citronu.