- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Korejská šlehaná káva Dalgona

Když máte chuť dát si místo kávy spíš něco jako dezert - s cukrem a mlékem navíc - vyzkoušejte Dalgona kafé. Tahle šlehaná káva, servírovaná na teplém nebo studeném mléce se stala hitem koronavirové pandemie a s ní spojené domácí karantény. Je to něco jako kapučíno naruby a určitě si užijete jeho přípravu i následnou konzumaci.

ingredience



postup

  1. Cukr, instantní kávu a teplou vodu dejte do misky a ručně nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte do pevné pěny (podobně jako třeba sníh z bílků).

  2. Do sklenice dejte velké množství ledu (pokud připravujete studenou variantu Dalgona frappé).

  3. Do sklenice nalijte studené (pokud připravujete studenou variantu Dalgona frappé) nebo teplé (pokud chcete klasické latte) mléko.

  4. Navrch sklenice lžičkou navršte našlehanou kávu. Servírujte se lžičkou.


Tip pro vás:

S jakýmkoliv rostlinným mlékem samozřejmě jednoduše připravíte veganskou variantu. Zkuste třeba mandlové nebo kokosové!

Našlehanou kávu s cukrem lze skladovat minimálně do druhého dne v lednici v uzavřené nádobě. Klidně si tedy našlehejte najednou víc porcí a pak už stačí nalít mléko do sklenice a sáhnout do ledničky 🙂

Název „Dalgona“ dostala káva až v poslední době, kdy se stala virálem všech sociálních sítí. V Koreji či Indii je však známá už déle jako indické cappuccino (indická šlehaná káva).

Jak se dělá šlehaná káva?

Jednoduše! Z rozpustné kávy. Ta se buď ručně, nebo elektrickou metlou vyšlehá – spolu se stejným množstvím cukru a teplé vody – do nádherné krémové pěny. Výsledek vám bude připomínat něco mezi pevnou šlehačkou a rozteklou zmrzlinou.

Cukru v receptu se nelekněte. Já kávu moc nesladím a v létě mívám docela problém se všemi těmi ledovými kávami se zmrzlinou a sladkým čokoládovým sirupem. Hodně hledám kavárny, kde si můžu dát opravdu frappé – káva, mléko, led. Dalgonu bez cukru bohužel nepřipravíte, ale výsledná chuť není příliš sladká. Rozhodně méně, než káva s vanilkovou zmrzlinou 🙂

Užít si ji můžete v teplé nebo studené variantě, podle toho, zda zvolíte ohřáté nebo chlazené mléko. Teplé nahradí v kavárnách tolik oblíbené latéčko a studené si vychutnáte jako letní „must have“ – frappé. Efekt frapéčka můžete ještě umocnit nalitím mléka na kostky ledu.

Tak co? Které vyzkoušíte jako první? Dalgona latté k nějakému skvělému domácímu dezertu nebo Dalgona frappé někde na lehátku na zahradě se slunečními brýlemi?