Chcete recept na jahodový milkshake, kterým uděláte ohromný dojem nejen na dětské párty? Máte ho mít. Napěňte ledově vychlazené mléko, rozmixujte čerstvé jahody na hustý sirup, svařte se špetkou cukru a pak dvěma krouživými pohyby vyčarujte tuhle krásu ve sklenici.
ingredience
- 100 g jahod
- 1 - 2 lžíce cukru
- 600 ml studeného mléka
postup
Jahody omyjte a cca ⅔ jich rozmixujte na pyré.
Zbylou ⅓ jahod nakrájejte na drobné kousky.
Jahodové pyré i kousky jahod dejte do malého kastrůlku, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, odstavte a vzniklý hustý sirup (pyré) dejte vychladit do lednice.
Do každé sklenice dejte asi dvě lžíce jahodového sirupu. Sklenici opatrně nakloňte a zakružte s ní, aby se sirup rozprostřel po stěnách.
Ledově vychlazené mléko napěňte napěňovačem a poté ho opatrně nalijte do sklenice s jahodovým pyré. Ihned servírujte.
Tip pro vás:
Chci to vegan!
Koktejl se dá jednoduše připravit i ve veganské variantě. Stačí plnotučné mléko nahradit vaším oblíbeným mlékem rostlinným. Nejlepší je tentokrát rozhodně kokosové, které k jahodám skvěle pasuje!
Léto a jahody! Zavřete oči a představte si sami sebe na lehátku v rozkvetlé zahradě. Na očích sluneční brýle a v ruce jahodový koktejl – napěněný, ledově vychlazený, voní čerstvými jahodami a když do něj zaboříte lžičku, opravdu tam ty čerstvé kousky jahod najdete. Tak přesně takhle se můžete mít už za deset minut. Stačí vzít misku jahod a pustit se do práce. Až ho vyzkoušíte, vy ani vaše děti si už na kupovaná ochucená mléka ani nevzpomenete.
Příprava je opravdu snadná. Jahody umyjte, část rozšlehejte v mixéru (nebo ponorným mixérem v mističce) na pyré, část nakrájejte na drobné kousky. Vše společně s trochou cukru povařte (asi 2 minuty) v kastrůlku a nechte vychladit. Jahodový sirup pak dejte do skleničky a skleničku opatrně nahněte a zatočte s ní, aby se po ní sirup rozlil. Pak už stačí jen opatrně zalít ledovým vychlazeným mlékem podle vlastního výběru a pokud chcete, můžete mléko i vyšlehat do pěny, jako na kapučíno nebo latté. V tom případě doporučuju použít to plnotučné.
Pokud budete pít koktejl okamžitě, není potřeba jahody ani vařit. Stačí rozmixovat s cukrem, zalít mlékem a můžete servírovat. Na párty nebo pro velkou rodinu je však lepší připravit si jahodového sirupu víc a uložit ho do ledničky. V takovém případě krátké svaření v kastrůlku nevynechávejte, aby vám sirup v lednici neplesnivěl.
Milkshake můžete připravit i ze zmrzlých jahod mimo sezónu, výkonný mixér si s nimi hravě poradí. Pokud máte nějaký s nižším výkonem, nechte jahody před mixováním lehce povolit.
Servírujte s brčkem, nezapomeňte na lžičku na zamíchání a vyjídání jahodových kousků, a pokud je opravdu horko, můžete do sklenice přihodit i pár kostek ledu.