- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou

Nejlepší krémová polévka bez mléka a smetany? Voňavá, sytá, pikantní, zdravá a povzbuzující? Zkuste si uvařit tuhle krásně barevnou z cizrny a mrkve, ochucenou zázvorem, česnekem, kari a kurkumou. Třeba zítra k obědu. Zahřeje vás pěkně zevnitř, rozbuší vám srdce a zažene rýmu. Ozkoušený povzbuzovák na jarní únavu i splín!

Ingredience

Polévka

Na ozdobu




Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, nadrobno nasekaný česnek a vše opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě asi minutu opékejte, aby se koření rozvonělo.

  2. Do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a opékejte dalších pár minut. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a na středním ohni vařte asi 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.

  3. Když je mrkev měkká, ručním mixérem polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete.

  4. Podávejte posypané nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.


Tip pro vás:

Věděli jste, že muškátový oříšek pomáhá proti nadýmání? Přidání špetky tohoto koření k luštěninám je tedy nejen chutné, ale i žádoucí.

Po dlouhé zimě vás tahle sytě žlutá krémová polévka rozzáří zvenku i zevnitř. Je totiž nejen veselá, ale hlavně jako stvořená pro podporu imunity a boj proti chřipce. Kurkuma, zázvor, česnek i muškátový oříšek navíc zlepšují trávení, působí protizánětlivě a podporují imunitu. Mrkev dodá dostatek vlákniny, cizrna potřebné sacharidy a bílkoviny. Polévka je veganská a nízkotučná.