- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Krémová cuketová polévka s kokosovým mlékem

Léto je každoroční boj s cuketami “kdo z koho”. Vyhraje plný kompost rostlin, které plodí a plodí, nebo kuchařka, která dovede celou úrodu zpracovat a cukety se nepřejíst? Tahle krémová polévka ve veganské úpravě, plná čerstvých bylin a zjemněná aromatickým kokosovým krémem, vám dá dobrou vyhlídku na vítězství. Dejte jí šanci! Je zdravá, chutí trochu připomíná polévku ze zeleného hrášku a možná budete překvapeni, jak skvěle může taková obyčejná cuketa chutnat.

ingredience



postup

  1. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobno. Ve větším hrnci rozehřejte olej, případně i chilli olej a cibuli s česnekem na něm asi 5 minut restujte.

  2. Cuketu omyjte a nakrájejte na větší kousky, přidejte ji do hrnce, přidejte hrst bylin a zalijte vodou. Promíchejte a přiveďte k varu.

  3. Vařte na mírném ohni asi 20 - 30 minut, dokud není cuketa zcela měkká.

  4. Polévku rozmixujte do hladka v mixéru (případně pomocí tyčového mixéru).

  5. Vraťte zpět do hrnce a přidejte kokosové mléko nebo krém. Promíchejte, prohřejte s servírujte (například ozdobené “špagetami” z čerstvé cukety, bylinkami, pepřem, opečenými kostičkami chleba a podobně).

Krém z hokaida vaří na podzim doma snad úplně každý, ale s polévkou z cukety se téměř nesetkávám. Přitom každé léto nastává v mnoha domácnostech s cuketami obdobný problém, jako na podzim s dýní – obří úroda, přebytky, snaha všechno zužitkovat a nedostatek receptů. Jestli máte rádi krémové polévky, vyzkoušejte tento veganský krém z cukety. A nemusíte kvůli tomu ani být vegani. Použití kokosového krému nebo mléka místo smetany je perfektní hlavně v létě. Polévka je díky němu lehčí na chuť i na trávení a to v horkém počasí určitě oceníte. Nás tahle varianta mile překvapila a od prvního ochutnání ji připravujeme poměrně často.

Cuketa se skvěle snoubí s česnekem. I když polévku plánujete podávat dětem, nebojte se přidat hned několik stroužků. Cuketa sama nemá příliš výraznou chuť a tak dokáže pojmout i výraznější ochucení. Navíc kokosový krém na konci celou polévku ještě hodně zjemní. V mnoha receptech najdete zeleninový nebo dokonce masový vývar, ale věřte mi, že není vůbec potřeba. Česnek, sůl, pepř (případně chilli pro otrlejší) a kokosový krém bohatě postačí a výsledná polévka bude mít opravdu plnou chuť. Kvalitní domácí vývar si schovejte na jindy, vývarem z kostky byste všechno vážně spíš jen pokazili.

Pokud váháte, jestli použít kokosový krém nebo kokosové mléko (ať už z plechovky nebo domácí), zvolte podle toho, jakou konzistenci máte rádi. Krém je asi dvakrát hustší (a tučnější), než mléko, takže při jeho použití bude polévka krémovější. A naopak, při použití mléka bude řidší, lehčí a méně tučná. Kokosové mléko se totiž vyrábí tak, že se kokosová dužina (čerstvá nebo sušená) rozmixuje s vodou. Pokud kokosové mléko necháte odstát v chladu (např. v lednici), kokosový tuk se oddělí, krém se usadí na povrchu a voda zůstane pod ním. Proto je potřeba kokosové mléko před použitím pořádně protřepat.

Dospěláckou verzi polévky můžete přiostřit použitím lžičky (nebo celé lžíce) chilli oleje či přidáním chilli papričky. A jestli pálivému u vás v rodině holdují jen někteří, zdobte polévku chilli olejem až na talíři. A poslední rada na závěr – hladkou, našlehanou a neskutečně jemnou polévku připravíte hravě během chviličky ve výkonném mixéru. Pokud ho nemáte, můžete si samozřejmě pomoct tyčovým mixérem, ale rozmixování plného hrnce polévky trvá zbytečně dlouho. Navíc doporučuju vyndat vyvařené bylinky nebo je předem nakrájet na drobno. S jejich tvrdšími částmi a stonky by si totiž tyčový mixér nemusel poradit.