- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Krémová zeleninová polévka se zastřeným vejcem

Když ještě není běžně k dostání svěží jarní lokální zelenina, pórek, brambory a cibuli koupíte snadno. Navíc v deštivém počasí přijde hustá a vydatná polévka vhod! Krémová zeleninová polévka je velice jednoduchá na přípravu. Poněkud náročnější je zastřené, neboli ztracené, vejce, které chce trochu cviku. Ale polévku přivede do nových dimenzí! Takže se nebojte a "zastírejte"!

ingredience



postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší kostičky. Pórek pokrájejte na půlkolečka. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno a brambory oškrábejte a umyjte.

  2. V hrnci rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli a opékejte asi deset minut. Poté přisypte nakrájený pórek a nasekaný česnek a ještě chvíli opékejte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.

  3. Do polévky nastrouhejte brambory najemno a vařte až do změknutí veškeré zeleniny. Poté odstavte a rozmixujte ponorným mixerem do hladka. Podle chuti osolte a opepřete.

  4. Vejce (pokud možno čerstvé) rozklepněte do misky. V dalším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu (pokud vejce není úplně čerstvé, přidejte do ní trochu octa). Lžící vodu v hrnci roztočte do víru a do jeho středu opatrně sesuňte vejce z misky. Nechte na mírném ohni táhnout asi 2 minuty. Žloutek se obalí bílkem, ale zůstane uvnitř tekutý. Opatrně jej vyndejte děrovanou lžící a pokud hned neservírujete, odložte jej do studené vody.

  5. Polévku podávejte posypanou pažitkou, s opečenými krutony (nebo např. kolečky Bake Rolls) a zastřeným vejcem. Vejce těsně před servírováním opatrně prořízněte nožem.