- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Bulgur s hruškami, fíky, rozinkami a medem

Už vás někdy napadlo ochutnat bulgur nasladko? Jestli ne, zkuste to. Třeba si ho zamilujete. U nás doma patří vedle smoothiček a kaší nasladko i naslano k řadě oblíbených snídaní, kterými jsme nahradili a vylepšili původní rohlíkovou jednotvárnost. A víte, co je na něm úplně nejlepší? Že se dá jednoduše připravit z bulguru, co vám zbyl od včera od večeře, takže zužitkujete zbytky a ještě ráno ušetříte čas. Za mě super!

ingredience



postup

Rychlý návod ve 3 krocích

  1. Pokud nemáte zbylý už uvařený bulgur, uvařte jej v osolené vodě doměkka podle návodu. Bude to trvat cca 10 - 12 minut. Důležité je použít dostatek vody na uvaření, klidně trojnásobek množství bulguru.

  2. V pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte hrušku rozkrájenou na kostičky, vařený bulgur, rozinky i nasekané oříšky. Vše v pánvi několik minut opékejte, dokud se vše neprohřeje.

  3. Přidejte podle chuti šťávu z citronu a med (nebo jiné oblíbené sladidlo). Důkladně promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte medem nebo citronem, sundejte z plotýnky a ihned servírujte. Podávejte ozdobené čerstvým fíkem.

Bulgur je předvařená naklíčená a nalámaná pšenice. Pokud vám jde o zdravou stravu, můžete sehnat i bulgur špaldový, připravený ze pšenice špaldy, který je nutričně nejvýhodnější. Příprava bulguru je velice snadná, vaří se obdobně jako kuskus nebo třeba rýže. Stačí postupovat podle návodu a použít dostatečné množství vody. Uvařený bulgur využijete jako přílohu, do salátů, pilafů, do rizota místo rýže nebo třeba jako zavářku do polévku. Dají se z něj připravovat i kaše nebo nádivky.

Tento recept na skvělou snídani oceníte hlavně v případě, že máte stejně jako já problém odhadnout, kolik přesně že se toho bulguru k večeři sní. Jednoduše uvařte víc, nechte zbytek do rána v lednici a ráno už bude na celé přípravě snídaně nejdelší nakrájení hrušek 🙂