- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Kokosová ovesná kaše se švestkami a hruškami

Další tip na dobrou snídani je tahle vegan kaše z kokosového mléka, politá švestkovo-hruškovým rozvarem. A víte, co je na ní nejlepší? Udělat si rozvaru hodně, zavřít ho ještě horký do zavařovací sklenice a pak uskladnit v lednici. Ráno jen vstát, vyndat z lednice over-night oats, polít rozvarem a užívat si sluníčka za oknem? K nezaplacení!

ingredience

Švestkový rozvar

Ovesná kaše



postup

Příprava švestkového rozvaru

  1. V pánvi nebo rendlíku rozpustíme máslo, přidáme na kousky nakrájené švestky, na kousky nakrájenou hrušku a špetku skořice a chvíli na másle restujeme. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme do měkka.

  2. Poté zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali lžičku škrobu, a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pokud chceme, můžeme i přisladit.

Příprava kaše

  1. V malém rendlíku ohřejeme mléko, přidáme špetku soli a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vaříme cca 50 - 60 vteřin. Pak přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 5 minut odstát.

  2. Odstátou kaši servírujeme do mističek a zdobíme švestkovým rozvarem a plátky kokosu.

Snídaně jsou u nás strašně důležitá část dne. Když nemám dobrou snídani, nefunguju. Snídaně dokonce ovlivňují mojí náladu. Rádi je střídáme a kombinujeme. Každý den něco nového, jiná vůně, jiná chuť. Hlavně ať je to hodně pestré, lákavé a barevné. Někdy se stává, že jsou dny trochu stereotypní, ale když máte v zásobě dost snídaňových tipů, nudit se nikdy nebudete. Tak tady máte další z nich.

Minimálně jednou týdně stojí u nás na stole ovesná kaše na sladko. Tahle se švestkovým rozvarem je v podstatě sezónní podzimní jídlo, ale pokud si švestkový rozvar zavaříte do sklenic, máte vystaráno až do jara. Zrovna tenhle týden jsem jednu skleničku vytáhla a hned jsem si vzpomněla, že se s vámi musím o tuhle dobrotu podělit.

Nachystejte se na zimu a usnadněte si rána

Přicházím se základním receptem na dvě porce ovesné kaše a vy už si s tím pak naložte podle počtu členů rodiny, zásoby švestek a vlastního uvážení. Pokud vám rozvar zachutná, máte totiž další tři možnosti:

1) Uvařit ho víc, horký ho nalít do čisté sklenice, zavřít a po vychladnutí uskladnit v lednici. Dalších pár dní jen nabíráte čistou lžící a lijete na kaši.
2) Uvařit ho ještě víc, klasicky naplnit zavařovačky, zavařit, uskladnit a do jara brát ze sklepa sklenici za sklenicí.
3) Připravit si stejným způsobem rozvar z jakéhokoliv jiného ovoce, které vám na kaši chutná. Zpracujete přebytky a na zimu se zazásobíte jako sysel.

Buďte kompletně připraveni na ranní shon

Pokud budete mít švestkový rozvar přichystaný do zásoby, mohl by se vám hodit i recept na ovesnou kaši přes noc – tzv. over-nights oats. Jde o způsob přípravy kaše bez vaření, určený pro “busy lidi”, co mají ráno fakt nakvap. Večer všechno nachystáte do sklenice a po probuzení je krémová kaše hotová. Takže žádný rendlík, žádná vařečka, žádné špinavé nádobí. Dokonce nemusíte ani snídat doma. Jen sáhnete do ledničky, popadnete skleničku a jste ready-to-go!

Co potřebujete na kaši přes noc? Vločky a mléko (klidně rostlinné). Volitelně pak zvýrazňovače chuti jako semínka, ořechy, jogurt (klidně veganský) a pokud chcete, i něco na oslazení (např. javorový sirup). Hodit se vám může i skořice, vanilka, kardamom nebo sušené ovoce. Snad jen ořechová másla a čerstvé ovoce je lepší přidat až ráno.

Jak na to: Vybrané ingredience dejte do sklenice, promíchejte a nechte do rána nasáknout v lednici. Ráno snídejte buď studené, nebo ohřáté v mikrovlnné troubě. Všechno je to jen o vychytání konzistence, která vám chutná, takže začněte s naším oblíbeným poměrem:

1 DÍL VLOČEK + 1 DÍL MLÉKA + ¼ CHUŤOVÝCH BOOSTERŮ (semínek, ořechů…)

A příště případně použijte méně nebo více mléka, dokud nedosáhnete dokonalosti.

Tak a teď máte dostatek tipů, jak si to do budoucna ulehčit a jdeme vařit tu kaši 🙂