- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Lilková tapenáda s černými olivami

Tapenáda je pasta z oliv. Jde v podstatě o druh pomazánky, známý hlavně ze středomořské kuchyně. Její název pochází z francouzského pojmenování kaparů (tapenas) a připravuje se v mnoha různých variantách. V tomto receptu najdete tapenádu z pečeného lilku a černých oliv s kapary a česnekem. Tapenáda se nejčastěji podává jako studený předkrm, ale můžete ji použít i jako dip k zelenině či sýrům, ochutit s ní těstoviny a nebo právě jako pomazánku na topinku či k nejrůznějšímu pečivu.

ingredience

Na pečený lilek

Na tapenádu



postup

  1. Předehřejte troubu na 200 - 220 °C

  2. Lilek rozkrojte na poloviny a do každé udělejte 1-2 cm hluboké šikmé zářezy v obou směrech, abyste vytvořili mřížku. Do lilku tak lépe pronikne koření. Obě poloviny nařezaného lilku položte na plech na pečící papír, pokapejte je olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a posypte provensálským kořením.

  3. Pečte asi 40 minut, dokud není lilek zcela měkký. Nechte ho vychladnout a dřeň vydlabejte. Nejlépe to jde lžící. (Pečenou lilkovou dřeň si můžete připravit i den předem a uchovat ji v lednici.)

  4. Všechny ingredience vložte do mixeru a  rozmixujte na hrubší pastu. Nechte chvíli odpočívat, aby se chuť ingrediencí mohla rozležet, poté ochutnejte, v případě potřeby osolte či opepřete, a podávejte.


Tip pro vás:

Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.

Tapenád existuje mnoho druhů. Klasicky se připravují buď z černých oliv (tapenade noire), nebo z oliv zelených (tapenade verte), ochucují se nejčastěji kapary, ančovičkami nebo česnekem, ale přidat můžete i citronovou šťávu, nejrůznější druhy bylinek, nebo třeba barevný pepř. Přidáním dalších surovin už se pouštíme do tapenádových variací. Připravit tak lze tapenádu ze sušených rajčat, bazalkovou tapenádu, tuňákovou a nebo například tuto lilkovou.

Zrovna začala grilovací sezóna, takže její použití bude velmi široké. A to nejen pro vegany. Rozmixujte ji na hrubo a přidejte k čerstvě grilovanému hamburgeru (veganskému nebo masovému). Mixujte o chvíli déle a hladkou pastu přidávejte jako dip k čerstvě grilovanému lososu. Naplňte tapenádou portobello žampiony a šup s nimi na gril. A nebo do ní jednoduše namáčejte čerstvě opečené plátky brambor.

Aubergine tapenade with black olives

Tapenade is an olive paste. It is basically a kind of spread, known mainly from Mediterranean cuisine. Its name comes from the French naming of kaparas (tapenas) and is prepared in many different variants. In this recipe you will find tapenade of roasted eggplant and black olives with capers and garlic. Tapenade is most often served as a cold starter, but you can also use it as a dip to vegetables or cheese, flavor pasta with it, or just like a toast spreader or a variety of pastries.

ingredience

On baked eggplant

On the tapenade



postup

  1. Preheat the oven to 200 - 220 ° C

  2. Cut the aubergine in half and make 1-2 cm deep sloping slits in both directions to create a grid. A spice penetrates better into the eggplant. Place the two halves of the cut eggplant on a baking sheet, melt with olive oil, lightly season, pepper and sprinkle with Provencal spices.

  3. Bake for about 40 minutes until the egg is soft. Let it cool down and keep the pulp down. It's best to go with a spoon. (You can prepare the baked eggplant a day before and keep it in the fridge.)

  4. Put all the ingredients into the mixer and mix on a thicker paste. Take a moment to relax to taste the ingredients, then taste, then season or simmer, if necessary, and serve.