- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Pomazánka z červené řepy a mascarpone

Rychlá a snadná pomazánka z červené řepy je recept, který se hodí vždycky. Je zdravá, hotová za pár minut a na stole vypadá nádherně. Je skvělá namazaná na pečivu nebo jako dip k syrové zelenině či krekrům. Perfektně se hodí i na nejrůznější oslavy a večírky. Zamiluje si ji celá rodina a její zářivé barvě nikdo neodolá. Chutná zemitě, ale svěže po citronu, nádherně voní a díky mascarpone má skvělou krémovou konzistenci.

ingredience

Na pomazánku

Na ozdobu



postup

  1. Vařenou nebo pečenou červenou řepu nakrájejte na kousky (řepu můžete běžně koupit v obchodě už předvařenou, a rovnou ji použít. Případně si ji můžete uvařit nebo upéct v troubě sami.)

  2. Vložte ji do mixéru a spolu s ostatními ingrediencemi (oloupaný stroužek česneku, mascarpone, citronovou šťávu, olivový olej a koření) rozmixujte na jemnou pomazánku.

  3. Pomazánku servírujte jako dip v misce, pokapanou olejem a ozdobenou bylinkami, klíčky a semínky, nebo mažte na pečivo podle svého výběru.

Pomazánku můžete udělat z předvařené řepy a práci si tak hodně usnadnit. Seženete ji snadno v každém větším obchodě a na přípravu vám v takovém případě postačí jen pár minut. Ideální recept po náročném dni v práci, kdy už se vám nechce stát u plotny. Stačí ji nakrájet, přidat do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi a rozmixovat do hladka.

Pokud ale chcete začít od píky, je potřeba syrovou řepu nejprve umýt a následně uvařit nebo upéct. Vařte ji i se slupkou, ať zbytečně nepřijdete o výbornou šťávu. Nejlepší je to v páře, urychlit to můžete i v papiňáku. Zda je řepa měkká poznáte jednoduše píchnutím vidličkou.

Pokud budete řepu péct, i se slupkou ji zabalte do alobalu, aby nemohla unikat pára, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 1,5-2 hodiny (podle velikosti řepy). Po uvaření nebo upečení ji vyndejte z alobalu, nechte vychladnout a poté ji oloupejte a nakrájejte na kousky.

Hotovou pomazánku servírujte namazanou na pečivu jako chutnou svačinu či večeři, nebo ji dejte do misky a podávejte jako dip s křupavými krekry či čerstvou nakrájenou zeleninou (např. mrkev, okurka, řapíkatý celer, paprika). Její barva rozzáří každý piknik nebo garden party.