- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Valentýnské sendviče s žervé, vejci a kopcem lásky

Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, vždycky se najde příležitost udělat někomu snídani s láskou. Jestli nemáte inspiraci, zkuste tyhle jednoduché sendviče. Jsou jemné, lahodné a navíc zdravé! Dva plátky světlého toustového chleba bez kůrky, promazané čerstvým tvarohovým sýrem a završené volským okem se vám rozplynou na jazyku. Servírujte je na čerstvém salátku s baby špenátem a kouskem parmazánu. Nikdo neodolá!

ingredience



postup

  1. Z plátků toustového chleba vykrojte kruhovou formou osm kroužků. Pomocí žervé spojte vždy dva kruhy dohromady jako sendvič. Nechte chvíli odležet.

  2. Salátové listy a rozkrojená cherry rajčata nachystejte na talíře.

  3. V pánvi rozehřejte trochu oleje, do středu pánve položte olejem pomazanou kruhovou formičku, rozklepněte do ní jedno vejce, osolte, opepřete a upečte volské oko.

  4. Valentýnský srdcový hack: Pokud chcete vejce se srdíčkem dejte do středu kruhové formy ještě srdcovou formičku. Vejce rozklepněte do dvou skleniček - bílek a žloutek zvlášť - a obsah obou skleniček jemně prošlehejte. Pomocí lžičky nalijte žloutek do srdcové a bílek do kruhové formy. Opět osolte, opepřete a upečte jako volské oko.

  5. Toustový sendvič položte na salát a navrch přidejte volské oko. Ozdobte parmazánem a bazalkou.

Recept na valentýnské sendviče se stává valentýnským vlastně jen díky volskému oku se žloutkem ve tvaru srdce. Ale perfektně funguje i jako slavnostní zdravá snídaně kterýkoliv jiný den v roce, takže mu klidně dejte šanci, i když Valentýna neslavíte, zrovna ho nemáte s kým slavit, nebo vám srdíčka všude kolem lezou krkem.

Příprava je snadná. Potřebujete jen libovolnou kruhovou formičku. Dejte pozor, aby nebyla větší, než plátek toustového chleba. Já používám nerezovou formu na tvarování pokrmů o průměru 7,5 centimetru, ale perfektně poslouží i běžná vykrajovátky na cukroví. Často se prodávají v sadě s průměry od 3 do 8 centimetrů. Chcete-li mít uvnitř volského oka srdcový žloutek, připravte si ještě malou formičku ve tvaru srdíčka (cca 3 – 5 cm).

Verze bez srdce je na přípravu super jednoduchá. Ze dvou plátků toustového chleba vykrojte dva kruhy, jeden pomažte žervé nebo čerstvým sýrem podle chuti, spojte je k sobě jako sendvič a nechte chvíli rozležet. Na talíř si nachystejte trochu čerstvého salátu, pár lístků baby špenátu a několik rozkrojených cherry rajčátek. Pak si do středu rozpálené pánve položte kruhovou formu, kterou jste vykrajovali tousty, a rozklepněte do ní jedno vajíčko. Osolte ho, opepřete a upečte jako klasické volské oko. Nakonec sestavte vše dohromady: na salát položte toustový sendvič a navrch volské oko. Dozdobte pár hoblinkami parmazánu a čerstvou bazalkou.

Srdíčková varianta je trochu pracnější, ale o to víc lásky se v ní skrývá. Postup je stejný, akorát při pečení volského oka dejte do pánve kruhovou formu a do ní do středu ještě formu srdcovou. Vajíčko si rozklepněte do dvou skleniček – bílek a žloutek zvlášť – a obsah obou skleniček jemně prošlehejte. Pak už stačí pomocí malé lžičky nalít do kruhové formy bílek a do srdíčka žloutek. Ostatní postup je stejný.

Při pečení volského oka ve formě pomažte formu olejem, aby se na ní vejce příliš nepřichytilo. Pokud se vám i tak někde přilepí, pomozte si kuchyňským nožem, případně párátkem (u malé srdcové formičky se mi osvědčilo obkroužit formičku před vyndáním špičkou párátka zevnitř i zvenku).

Tak co? Zkusíte to? Držíme palce a přejeme hodně lásky, která prochází žaludkem.