- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Mrkvovo-okurkový salát s pikantní zázvorovou zálivkou

Mrkvovo-okurkový salát s pikantní zázvorovou zálivkou je velice chutný a svěží salát s křupavou texturou a pikantní sladko-kyselou chutí. Tento salát je velice rychlý na přípravu. Včetně veškerého čištění a krájení ho budete mít hotový do patnácti minut. Servírovat ho můžete samotný jako rychlý lehký oběd či večeři. Hodí se ale také jako příloha k masu, například grilovanému, nebo připravovanému tzv. “na minutku” v pánvi.

ingredience

Na zálivku

Na salát



postup

Příprava zálivky

  1. Zázvorový kořen oloupejte a nakrájejte na droboučké kostičky. Stroužky česneku oloupejte a na drobno nasekejte.

  2. V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, přidejte česnek a zázvor a chvíli opékejte, dokud mírně nezezlátnou. Poté přisypte hnědý cukr, pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Nakonec přidejte šťávu z limety, vše rozmíchejte dohladka, v případě potřeby můžete trochu naředit vodou.

  3. Hotovou zálivku osolte, opepřete a nechte zchladnout.

Příprava salátu

  1. Mrkev očistěte, okurku omyjte a oboje nakrájejte škrabkou na zeleninu na tenké proužky. Pórek i zelenou cibulku nakrájejte na tenké proužky.

  2. Všechnu zeleninu smíchejte v míse spolu s rukolovými a salátovými listy, zalijte zálivkou a promíchejte.


Tip pro vás:

Salát je perfektní jako příloha k masu připravenému na minutku. Výborně se hodí například k tomuto sladko-pikantnímu receptu na vepřovou krkovici s chilli a meruňkovým džemem.

Carrot-cucumber salad with spicy ginger dressing

Carrot-cucumber salad with spicy ginger dressing is a very tasty and fresh salad with a crispy texture and a spicy sweet-sour taste. This salad is very fast to prepare. Including all cleaning and slicing, you will have it done within fifteen minutes. You can serve it yourself as a quick light lunch or dinner. It also serves as an attachment to a meal, such as a grilled sauce, or a so-called "per minute" in the pan.

ingredience

On dressing

The salad



postup

Preparation of the dressing

  1. Peel the ginger root and cut into tiny cubes. Brush the garlic cloves and sliced a little.

  2. In the pan, warm two tablespoons of oil, add garlic and ginger, and for a while, bake until slightly glowing. Then add the brown sugar, continue stirring until it dissolves and does not start to caramelize. Finally, add lime juice, stir the mixture thoroughly, if necessary dilute with water.

  3. Put the finished dressing on top, pepper and let cool.

Salad preparation

  1. Clean the carrots, clean the cucumber, and both cut with a vegetable scraper into thin strips. Cut the leeks and green onions into thin strips.

  2. Mix all the vegetables in a bowl with rucola and lettuce leaves, pour the dressing and mix.