- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Salát s třešněmi, jablky a sýrem cottage

Připravit dobrý salát není vůbec složité. Stačí správně zkombinovat pár ingrediencí, dodržet několik základních pravidel a všechno dochutit lahodnou zálivkou. Vezměte svěží listy salátu, křupavé nakyslé jablko, sladké šťavnaté třešně a krémový sýr, doplňte medovou zálivkou vinaigrette a pestrá, zdravá večeře plná vitamínů, hotová za 15 minut, je na stole.

ingredience

Na salát

Na zálivku vinaigrette s javorovým sirupem



postup

Salát

  1. Listy salátu a rukoly dobře umyjte a osušte. Nakrájejte nebo natrhejte je na kousky o velikosti sousta a naaranžujte na velký talíř. Jarní cibulku i bylinky nasekejte (nemusíte příliš najemno, stačí klidně na větší kusy) a nasypte na salát.

  2. Vypeckujte třešně, překrájejte je na poloviny a dejte do salátu.

  3. Přidejte jablko nakrájené na tenké plátky.

  4. Vše navrch ozdobte zcezeným sýrem cottage (bez vody) a nahrubo nasekanými ořechy.

Zálivka vinaigrette s javorovým sirupem

  1. V misce metličkou promíchejte citronovou šťávu, sůl a pepř.

  2. Tenkým pramínkem přilévejte olej a důkladně šlehejte, dokud vám nevznikne hladká emulze.

  3. Nakonec zašlehejte lžičku javorového sirupu a zálivku lijte na salát těsně před podáváním.

Od té doby, co máme doma malé miminko, nezbývá moc času na náročné vaření. Pokud i přesto chceme jíst zdravě, jsou pro nás “velké” saláty k večeři to pravé. Velký salát říkáme takovému, který díky ingrediencím přidaným k zelenině více zasytí a vydá za plnohodnotné jídlo. Do takových salátů často přidáváme bílkoviny (sýr, bílé maso, tofu), luštěniny (čočku, cizrnu), zdravé tuky (ořechy) nebo nějaké sacharidy (sladké ovoce, kuskus, bulgur či chlebové kostičky). Od krájení zeleniny můžu (narozdíl od suflé v troubě nebo jíšky na plotně) kdykoliv odběhnout k plačícímu miminku, a večeře se jí stejně studená, takže mě netrápí její ohřívání, když není čas sníst jídlo hned.

Salát s třešněmi je inspirovaný tzv. Michiganským salátem, který je oblíbeným jídlem v restauracích všude kolem Detroitu. Dávají se do něj sušené třešně, někdy také brusinky, často v něm najdete právě jablka, pomeranče, ořechy a sýr s modrou plísní. My místo plísňového sýru použijeme čerstvý cottage a vše doplníme klasickou zálivkou vinaigrette s trochou javorového sirupu.

Co potřebujete vědět, aby se vám salát povedl na jedničku?

Salátové listy po umytí nechte dobře oschnout, nebo je odštřeďte v salátové odstředivce. Z mokrého lupení dobrý a křupavý salát nepřipravíte. Jakoukoliv salátovou zálivku chystejte vždy zvlášť (metličkou v mističce, nebo třeba v zavařovačce s víčkem, kde ji můžete promíchat třepáním sklenice) a na salát ji lijte těsně před podáváním, aby listy zbytečně nezvadly a zachovaly si svou svěžest. Zálivku vinaigrette, královnu francouzské salátové kuchyně, neuděláte bez důkladného šlehání. Pouhé smíchání ingrediencí nestačí. Olej je třeba do citronové šťávy přilévat tenkým pramínkem a metličkou vše dobře vyšlehat na krémovou emulzi.

Tak s chutí do toho, ať si můžete užít tuhle lahodnou křupavou a nasládlou kombinaci čerstvých surovin s jemnou chutí sýra.