- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem

Rychlá, zdravá a přesto sytá večeře? Zkuste fantastický tuňákový salát. Kromě čerstvé zeleniny jsou v něm ještě blanšírované fazolové lusky, vařené vejce a černé olivy. Salát je poměrně vydatný a postačí jako plnohodnotné jídlo. Ale pokud chcete, může si k němu přidat třeba ještě plátek lehce opečeného toustového chleba.

ingredience

Na salát

Na zálivku



postup

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte na dílky a odložte stranou.

  2. Fazolky omyjte a odkrojte jim stopu. Poté je dejte do osolené vařící vody a vařte je 2 - 3 minuty (nebo použijte pařáček a vařte je v páře přibližně obdobně dlouhou dobu). Fazolky z vody vyndejte a prudce je ochlaďte ledovou vodou. Odložte stranou.

  3. Připravte si zálivku: slijte olej z tuňáka do skleničky. Tuňáka odložte stranou. Do odloženého oleje (nebo obdobného množství slunečnicového oleje) přidejte vymačkanou šťávu z citronu, obě hořčice, sůl a pepř. Vše dohromady dobře promíchejte.

  4. Salát omyjte a nakrájejte na kousky. Rukolu omyjte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Vše dejte do velké mísy.

  5. Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky. Přidejte je do mísy k salátu spolu s blanšírovanými fazolkami. Vše dobře promíchejte s připravenou zálivkou.

  6. Salát servírujte na misky a navrch přidejte tuňáka, olivy, dílky vajíčka. Vše posypejte nasekanou petrželkou a koprem.

Osvědčených salátových kombinací není nikdy dost a tohle je jedna z našich oblíbených. Zelené fazolky nám už chvíli dozrávají na zahradě, tak je teď jíme skoro ke všemu. Výtečné jsou, když se jen krátce blanšírují (povaří v osolené vodě a pak prudce ochladí ve vodě ledové). Místo blanšírování je můžete dát také na pár minut nad páru, ať už nad hrnec, nebo do mikrovlnné trouby. Následné prudké ochlazení je ale důležité i tady, protože jen tak si fazolky udrží svou zelenou barvu a zůstanou křupavé.

Vejce si uvařte podle vlastní chuti. Dobré bude v salátu jak vajíčko na tvrdo, tak tzv. na hniličku s měkčím žloutkem. Pokud máte tu možnost, kupte si tuňáka v oleji, místo toho ve vlastní šťávě. Olej z plechovky totiž využijete na vytvoření bleskové zálivky. Stačí do něho přidat citronovou šťávu, lžičku hořčice a sůl a pepř.