Hloh obecný je keř, který běžně roste u cest a v remízcích, podobně jako trnky a šípky. Je to léčivá rostlina, podporující hlavně srdce. Snižuje krevní tlak, působí proti infarktu, pomáhá při nespavosti a k lepšímu prokrvování. Zkuste si uvařit marmeládu z hlohu a třeba nebudete mít přes zimu zmrzlé noty. A protože je pyré z hložinek lehounce nahořklé, skvěle si rozumí s citronem a špetkou soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku.
ingredience
- 1kg hložinek
- ½ kg cukru nebo medu (případně ½ kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek)
- šťáva a kůra z 1 a ½ citronu
- sůl
- pepř
postup
Hložinky omyjeme, obereme stopky, a plody zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů.
Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko.
Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířku zchladnout do lednice. Pokud marmeláda neteče, je hotová)
Hotovou marmeládu lijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Dobrou chuť.
Tip pro vás:
Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek, nebo namísto cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo.