Palačinky se špenátem a se žampiony
Vegetariánský recept
Fresh recept

Slané palačinky se špenátem a se žampiony

Galletes neboli galetky jsou slané palačinky. Klasické české palačinky ze pšeničné mouky bez cukru mají stejný postup přípravy, jako ty sladké, takže jich klidně upečte víc a dejte si je jednou tak a podruhé jinak. Třeba se skvělou náplní z čerstvého špenátu a semínek nebo s žampionovou s římským pepřem.

ingredience

Na palačinky

  • ½ l mléka
  • 2 velká vejce
  • cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na špenátovou náplň

  • 1 malá cibule, 2 stroužky česneku
  • miska čerstvých špenátových listů
  • hrst semen (slunečnicová, dýňová, piniová...)
  • cca 125 ml mléka (nebo smetany)
  • sůl
  • pepř
  • olej

Na žampionovou náplň

  • 1 malá cibule
  • cca 10 hlaviček žampionů
  • cca 125 ml mléka (nebo smetany)
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín
  • olej
postup

Palačinky

  1. Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)

  2. Na plotně rozpalte nepřilnavou nízkou pánev a potřete olejem.

  3. Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.

  4. Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.

  5. Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).

Na špenátovou náplň

  1. V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte semínka a nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli opékejte.

  2. Přisypte listový špenát, zamíchejte, ihned zalijte mlékem nebo smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud mléko nezhoustne na konzistenci omáčky. V průběhu vaření podle chuti osolte a opepřete.

Na žampionovou náplň

  1. V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte žampióny a za stálého míchání opékejte asi 3 minuty, dokud žampiony nezměknou a neztratí objem.

  2. Zalijte mlékem nebo smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud mléko nezhoustne na konzistenci omáčky. V průběhu vaření přisypte římský kmín a podle chuti osolte a opepřete.

datum vydání: 16. 8. 2017
autor: