Galletes neboli galetky jsou slané palačinky. Klasické české palačinky ze pšeničné mouky bez cukru mají stejný postup přípravy, jako ty sladké, takže jich klidně upečte víc a dejte si je jednou tak a podruhé jinak. Třeba se skvělou náplní z čerstvého špenátu a semínek nebo s žampionovou s římským pepřem.
ingredience
Na palačinky
- ½ l mléka
- 2 velká vejce
- cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
- špetka soli
- olej na smažení
Na špenátovou náplň
- 1 malá cibule, 2 stroužky česneku
- miska čerstvých špenátových listů
- hrst semen (slunečnicová, dýňová, piniová...)
- cca 125 ml mléka (nebo smetany)
- sůl
- pepř
- olej
postup
Palačinky
Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)
Na plotně rozpalte nepřilnavou nízkou pánev a potřete olejem.
Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.
Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.
Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).
Na špenátovou náplň
V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte semínka a nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli opékejte.
Přisypte listový špenát, zamíchejte, ihned zalijte mlékem nebo smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud mléko nezhoustne na konzistenci omáčky. V průběhu vaření podle chuti osolte a opepřete.