Polévka z červené řepy a dýně s opečenou cizrnou
Vegetariánský recept
Fresh recept

Polévka z červené řepy a dýně s opečenou cizrnou

Uvařte si tuhle výtečnou hustou podzimní polévku. Možná budete překvapení, jak je řepa sladká. Sladká a neskutečně dobrá. Zvlášť pokud znáte řepu jenom nakládanou na kyselo, povinně si nejdřív přečtěte povídání o tom, jak touhle "sexy kráskou" obarvit dny podzimu na červeno. A kdyby to na depresi nestačilo, přidejte k červené ještě dýňově žlutou!

ingredience

  • 1/2 dýně hokaido
  • 2 malé červené řepy
  • 1 cibule
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • trochu oleje
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • opečená cizrna v koření
  • zakysaná smetana
  • snítka petrželky na ozdobu
postup

  1. Oloupejte červenou řepu a dýni a nakrájejte vše na kostičky.

  2. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a stroužky nahrubo posekejte.

  3. Pekáček vymažte olejem, vsypte kostičky řepy, cibuli a česnek, posypte tymiánem a dejte do předehřáté trouby péct asi 15 - 20 minut na 180°C.

  4. Když je řepa částečně opečená, přisypte do pekáčku dýní a nechte v troubě dalších 15 minut, než se všechno krásně propeče do měkka.

  5. Opečenou zeleninu přesypte z pekáčku do hrnce, zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte ještě chvíli společně provařit.

  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, pokud je příliš hustá, dořeďte ji ještě vodou na požadovanou konzistenci, dochuťe případně solí a pepřem a podávejte se zakysanou smetanou, případně s kuličkami opečené cizrny, petrželkou nebo posypanou slunečnicovými a dýňovými semínky. Zdobit ji můžete i strouhaným sýrem (například kozím).

datum vydání: 16. 10. 2017
autor: