- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Rukolový salát s černým jeřábem

Šípky a jeřabiny patří k podzimu. Můžete z nich vařit čaj nebo je jíst nasladko i naslano. Šípková omáčka nebo jeřabiny ke svíčkové jsou spíš dominantou milovníků masa. Vegetariáni možná ocení zálivku na salát z černého jeřábu. V surovém stavu je dost kyselý a nahořklý, podobně jako například trnky. Ale povařený v cukrovém rozvaru je zkrátka delikatesa.

ingredience

Na salát

Na zálivku

Na bagetky



postup

  1. Jeřabiny otrháme, přebereme, umyjeme a dáme do kastrůlku. Podlijeme trochou vody, zasypeme dostatečným množstvím cukru (až 50% váhy jeřabin) a na mírném plamenu lehce vaříme asi hodinu, aby se plody úplně nerozvařily, ale přesto zesládly a ztratily část své trpkosti.

  2. V pánvi rozehřejeme trochu oleje. Bagetu nakrájíme na kolečka a ta v pánvi opečeme z obou stran. Zasypeme je strouhaným sýrem, bylinkami a trochou pepře a lehce zapečeme pod grilem, nebo necháme ohřát v mikrovlnné troubě, dokud se sýr nerozpustí.

  3. Listy salátu natrháme na menší kousky, smícháme s rukolou, nakrájenou paprikou a okurkou.

  4. Na zálivku smícháme v šejkru nebo zavírací sklenici povařené jeřabiny i s trochou šťávy, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a bylinky a dobře promícháme.

  5. Salát podáváme politý zálivkou se sýrovými bagetkami.