- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Salát s krůtím masem, hruškou, jablkem a ořechy

Když chcete v lednu trochu odlehčit jídelníček po prosincovém svátečním obžerství, vyzkoušejte tento šťavnatý a křupavý salát ze sezónních ingrediencí. Kromě pečeného krůtího prsa ho zdobí ještě čerstvá sladká hruška, sladkokyselé jablko, brusinky a hrst nasekaných oříšků. Všechno spojte dohromady lehoučkou zálivkou vinaigrette z olivového oleje a citronu. Zkrátka kopec zdravých ingrediencí bez prázdných kalorií, který v zimě nakopne vaši imunitu a dodá spoustu energie.

ingredience

Na krůtí prso

Na zálivku vinaigrette

Na salát



postup

  1. Připravte si pečené prso: Maso omyjte, osušte, rozkrájejte na cca 2,5 cm tlusté plátky, na sucho osolte a ochuťte kořením na pečená masa. Vložte do hodně rozpálené pánve s olejem a nechte zprudka zatáhnout z obou stran. Trochu snižte teplotu a plátky dopečte do zlatova z obou stran. Podlijte cca dvěma lžícemi vody a nechte ještě chvilku podusit pod pokličkou. Hotové maso vyndejte z pánve, nechte chvíli odpočinout a poté nakrájejte na malé proužky.

  2. Připravte si zálivku vinaigrette: Citron, sůl a čerstvě mletý pepř smíchejte v mističce. Pomalu přilévejte olej a vše dobře rozmíchejte metličkou na hladkou krémovou emulzi. Ideální poměr oleje a citronu by měl být asi 1:3, ale klidně si poměr upravte podle chuti.

  3. Připravte a složte si salát: Salátové listy omyjte, natrhejte nebo nakrájejte na kousky a smíchejte v misce se zálivkou. Servírujte na talíře a navrch přidejte pečené krůtí prso (i s výpekem z pánve), jablko a hrušku nakrájené na tenké plátky, brusinky a nahrubo nasekané ořechy.


Tip pro vás:

Koření (šťastného) života
Do receptu samozřejmě můžete použít jakékoliv své oblíbené koření. Pokud ale stejně jako já bojujete s nabídkou a trápí vás, že spousta kořenících směsí není nic jiného než hromada soli a cukru (v horším případě zvýrazňovačů chuti, barviv a glutamátů), máme pro vás skvělý tip. Do nedávna jsme koření nejčastěji sháněli po různých trzích a jarmarcích (od Davídka, od Antonína…), případně v různých zdravých a zdravějších obchůdcích. A pak jsem jednou v obchoďáku narazila na značku it’s Natural. Její směs koření na pečená masa nás nadchla. Koření je jednoduché, má příjemnou hrubší strukturu a obsahuje přesně to, co na maso dávaly naše babičky. Přírodní, jemné, podpoří chuť masa – zkrátka žádná exotika. Vyzkoušejte.

Myslíte si, že v zimě není pro salátové obědy nebo večeře prostor, protože je málo čerstvé zeleniny, rajčata nemají žádnou chuť, papriky jsou předražené a okurky taky za moc nestojí? Omyl! Salát může dostat prostor na vašem stole celoročně. Stačí zvolit správné ingredience. V zimě si pomůžete například hruškou nebo jablkem, která (pokud je nemáte uložená u sebe ve sklepě) v pohodě koupíte v každém obchodě.

Jediná práce, kterou musíte salátu věnovat, je opečení krůtího prsa. Z prsa nakrájím plátky asi 2 – 3 cm silné, nasucho osolím, okořením směsí oblíbeného koření na pečená masa (viz tip) a zprudka opeču v trošce rozpáleného oleje v pánvi z obou stran, aby se maso zatáhlo. Poté teplotu lehce snížím, dále opékám maso z obou stran do zlatova a nakonec podliju trochou vody (jen několik lžic) a nechám dodělat pod pokličkou, aby maso zůstalo krásně šťavnaté. Krůtí prso má totiž sklony k vysušování, pokud ho budete mučit na pánvi příliš dlouho. Jestliže nechcete maso uvnitř syrové, na povrchu spálené nebo na troud vysušené, krátké podušení pod pokličkou mu udělá opravdu dobře.

Zbytek ingrediencí už jen nakrájíte a všechno dohromady promícháte s jednoduchou zálivkou vinaigrette – tou nejzákladnější zálivkou na saláty na světě. Ta se připravuje tak, že smícháte olej s octem nebo citronovou šťávou. Vzniklou emulzi můžete ještě dochutit solí, pepřem nebo bylinkami.