- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Krémová cuketová polévka s bylinkovými krutony

Babí léto a cukety! Bylinkami provoněná krémová cuketová polévka s křupavými krutony a Lučinou udělá radost malým i velkým. Vyzkoušejte afrodiziakální účinky a nezaměnitelnou vůni čerstvého koriandru spolu s léčivou silou česneku.

ingredience

Na polévku

Na krutony

Na ozdobu



postup

Cuketová polévka

  1. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte na drobno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm asi 5 minut restujte.

  2. Cuketu omyjte a nakrájejte na větší kousky (mladou cuketu celou i se slupkou, u starší lžící odstraňte semena, případně i tuhou slupku), přidejte ji do hrnce a krátce orestujte. Vsypte na kostičky nakrájené brambory, hrst čerstvých bylin a vše zalijte vodou. Promíchejte a přiveďte k varu.

  3. Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, dokud nejsou cuketa i brambory zcela měkké.

  4. Polévku rozmixujte do hladka v mixéru (případně pomocí tyčového mixéru).

  5. Vraťte zpět do hrnce a přidejte smetanu. Promíchejte, prohřejte a servírujte ozdobené rozdrobenou lučinou a bylinkovými krutonky.

Bylinkové krutony

  1. V malé misce smíchejte bylinkové pesto a olej. Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka, pomocí mašlovačky potřete směsí pesta a oleje a rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

  2. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova.

Největší výhodou cukety je její chuťová neutralita. Tak, jako ji lze s úspěchem použít třeba při pečení sladkého perníku, i ve slané kuchyni si můžete při jejím vaření užít nekonečné možnosti chutí a vůní. Možná vám cuketová polévka nikdy nechutnala právě proto, že jste do ní nepřidali ty správné ingredience. Do polévky přidejte česnek a opravdu velkou hrst čerstvých bylin a uvidíte ten rozdíl.

Vyzkoušejte šalvěj, tymián, rozmarýn, a pokud nepatříte mezi jeho odpůrce, dejte šanci i čerstvému koriandru. Je to velmi aromatická bylina a kvůli své intenzivní vůni nebývá oblíbená u každého. U nás ji naprosto milujeme. Nezbytnost při vaření asijské kuchyně se proměnila v naší velkou lásku, ze které připravujeme domácí koriandrové pesto na noky a těstoviny, přidáváme ji do pomazánek, poke bowls a v neposlední řadě se stala nedílnou součástí i této voňavé polévky. Tak to zkuste. A pokud vám koriandr opravdu nevoní, nebojte se ho nahradit třeba bazalkou nebo klasickou plocholistou petrželkou.

Pár rad, než se pustíte do této voňavé polévky:

Na vaření se nejlépe hodí mladé cukety, které ještě nemají příliš semen ani tvrdou slupku. Takové stačí do polévky nakrájet celé, tak jak jsou. Slupka se rozvaří a polévka bude mít krásnou zelenou barvu. Pokud se ale potřebujete zbavit nějaké velké přerostlé cukety, úplně to chápu. Před krájením z ní lžící odstraňte porézní vnitřní část se semeny a u opravdu starších kusů oloupejte i slupku.

Do polévky nepřidávejte zbytečně moc vody. Vůbec nevadí, že na začátku vaření nebude zelenina zcela ponořená. Cuketa během varu spoustu vody pustí, a jak se zelenina rozvaří, krásně se do vody schová. Stačí během vaření párkrát promíchat. A pokud i tak zůstane nějaký kousek nad vodou, postará se o něj pára pod pokličkou. Pokud dáte na začátku moc vody, nikdy nevznikne krásně hustá krémová polévka. Přidat vodu můžete případně po rozmixování.

V mnoha receptech najdete místo vody zeleninový nebo dokonce masový vývar, ale věřte mi, že není vůbec potřeba. Česnek, sůl, pepř a voňavé bylinky bohatě postačí a výsledná polévka bude mít opravdu plnou chuť.