- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Mandlová ovesná kaše s granátovým jablkem

Nejjednodušší recept na ovesnou kaši, kterou si můžete připravit z kravského i rostlinného mléka během chvilky. Ozdobená granátovým jablkem představuje nádhernou, voňavou a svěží snídani. Zvládne ji naprosto každý a příprava zabere asi 5 minut. A co snídáte vy?

ingredience



postup

  1. V malém rendlíku ohřejeme mléko, přidáme špetku soli a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vaříme cca 50 - 60 vteřin. Pak přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 5 minut odstát.

  2. Mezitím si vyloupeme zrníčka z granátového jablka.

  3. Odstátou kaši servírujeme do mističek a zdobíme granátovým jablkem. Kdo chce, může si navrch kaši dosladit oblíbeným sirupem (např. agávovým).

Ovesná kaše je nejoblíbenější snídaně v Anglii a postupně si nachází své skalní fanoušky i u nás. Nedají na ni dopustit milovníci sladkých snídaní. Přitom samotnou kaši vlastně vůbec sladit nemusíte. Bohatě stačí přidat na ni dobré zralé ovoce a máte vystaráno. Zdravě, bez zbytečného cukru, jen dlouhé sacharidy z ovesných vloček.

Asi se ptáte, proč vařit ovesnou kaši, když v každém obchodě si můžete koupit kouzelný sáček, který jen zalijete horkou vodou. Jasně, můžete. Ale neušetříte. Rozhodně ne čas a v podstatě ani peníze. Na ovesnou kaši potřebujete jen vločky, špetku soli a mléko podle svého výběru (rostlinné, bezlaktózové, kravské, každý co má rád a toleruje). Z půlkilového balení vloček za 30 korun a 2 litrů běžného mléka tak uvaříte asi 10 porcí kaše za průměrnou cenu cca 6 korun na porci. Sáčky, ve kterých kromě vloček a sušeného mléka už najdete jen cukr a nejrůznější aromata vás vyjde klidně i dvakrát dráž.

“Uvaření” kaše je naprosto primitivní věc. Potřebujete jeden hrnec a pár minut času. Požadované množství mléka nalijete do hrnce, osolíte špetkou soli a ohřejete. Do horkého mléka pak zavaříte ovesné vločky. Za stálého míchání vaříte asi minutu. Víc opravdu není potřeba. Hotovou kaši necháte asi 5 minut odstát (ideálně pod pokličkou) a mezitím si oloupete nebo nakrájíte ovoce, kterým budeme kaši zdobit. Servírujete dřív, než ostatní členové domácnosti ráno stihnou rozlepit oči 🙂

Co vědět předem: