- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Nepečený rybízovo-ricottový “cheesecake” do sklenice

Mám ráda jednoduché rychlé dezerty, které stihnu připravit během pár minut. Hodí se, když dorazí neplánovaná návštěva, nebo prostě dostaneme nečekanou chuť na sladké. Letní falešný “cheesecake” z ricotty a jogurtu s žahourem z čerstvého rybízu perfektně pasuje do horkých dní. Je lehký, svěží a jeho příprava nedá téměř žádnou práci.

ingredience

na "korpus":

na "cheesecake":

na ovocný žahour:



postup

  1. “Korpus”: Sušenky rozmixujte v mixéru na prášek. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Kakaovou hmotu rozdělte do čtyř skleniček a lehce upěchujte lžící.

  2. “Cheesecake”: Jogurt, ricottu a ½ vanilkového cukru smíchejte v misce a dobře prošlehejte metličkou. Pokud máte rádi sladké dezerty, můžete si směs osladit i víc. Vzniklou hmotu navrstvěte do skleniček na “korpus”.

  3. Žahour: Omytý rybíz (případně další ovoce) dejte do malého rendlíku, podlijte asi polovinou vody a vařte na střední teplotu přibližně 5 minut, než ovoce lehce změkne a pustí šťávu. Ve zbylé vodě rozmíchejte škrob, směs vlijte do ovocného rozvaru, dobře zamíchejte a dál vařte ještě dalších 5 minut do zhoustnutí. Během varu ochutnejte a v podle chuti doslaďte (např. zbylým vanilkovým cukrem).

  4. Žahour nalijte navrch sklenic a dejte dezerty vychladit do lednice. Servírujte ozdobené čerstvým ovocem.

Korpus falešného “cheesecakeu” snadno připravíte z rozmixovaných kakaových sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem. U nás volíme o fous zdravější cereální Bebe Dobré ráno, ale fungovat budou jakékoliv neplněné suché kakaové sušenky. Tím, že máslo v lednici opět ztuhne bude spodní korpusová vrstva pěkně kompaktní a křupavá.

Na ní přijde metličkou vyšlehaný lehoučký krém z ricotty a bílého jogurtu, který můžete podle chuti přisladit vanilkovým cukrem. 

Vršek dezertu korunuje nakyslá ovocná omáčka – tzv. žahour – připravená z rybízu, případně dalšího drobného zahradního ovoce, jako jsou jahody, maliny, třešně nebo borůvky. Žahour je rozvar z ovoce, zahuštěný škrobem a jeho příprava je snadná: omyté ovoce dáte do malého rendlíku, necháte lehce rozvařit (pokud je to potřeba, můžete i přisladit) a na závěr přilijete asi lžičku škrobu rozmíchaného ve studené vodě a ještě přibližně 5 minut vaříte do zhoustnutí. Když do ovoce nalijete vodu se škrobem, získá omáčka lehce mléčně zakalenou barvu. Že je škrob dobře provařený, poznáte nejen tak, že omáčka zhoustne, ale zároveň škrob zprůhlední a nebude cítit v chuti.

Omáčky si klidně připravte větší množství. Dá se použít teplá i studená, například na lívance, palačinky, neplněné kynuté nebo tvarohové knedlíky, vdolky, koblihy nebo třeba bramborové šišky.