Zkuste tuhle svěží a lehkou veganskou večeři plnou barev. Oranžové pyré z batátů dochuťte kromě soli a pepře ještě hnědým cukrem a šťávou z pomeranče, aby lépe vynikla jeho sladká chuť. Jako protiváhu přidejte zelené fazolky se štiplavou příchutí chilli, blanšírované a pak restované v pánvi. A jestli je vám vaření podle barev málo, sladké brambory obsahují vysoké množství karotenu a vápníku, fazolky zase spoustu antioxidantů, vitamínu C a kyseliny listové. Zkrátka impresionismus na talíři!
ingredience
Batátové pyré
- 4 velké batáty (sladké brambory)
- šťáva z jednoho pomeranče
- sůl, pepř, hnědý cukr
- olej
Fazolky
- 500 g čerstvých fazolových lusků
- 1 chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička bramborového škrobu
- 150 ml vody
- sůl, pepř, sójová omáčka, směs koření na grilované maso
- olej
postup
Batátové pyré
Batáty omyjeme, podélně rozpůlíme, vyskládáme řezem nahoru na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací misky vymazané olejem, řezy potřeme olejem a posypeme solí a pepřem.
Batáty dáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme, dokud brambory nejsou zcela měkké, poté přepneme troubu na gril a necháme shora lehce ogrilovat.
Lžící vybereme vnitřek brambor a dáme do mixéru. Přidáme sůl, pepř, trochu hnědého cukru, pomerančovou šťávu a rozmixujeme na hladké pyré.
Fazolky s chilli
Fazolky omyjeme, odřízenem jim vždy oba konce a blanšírujeme je do poloměkka (dáme je na chvíli povařit do hodně osolené vody, částečně změklé je přendáme do ledové lázně a zcela vychladlé je osušíme - viz Jak správně blanšírovat zelené fazolky).
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme povařené fazolky, nasekaný česnek, chilli, sůl a pepř a orestujeme do měkka a křupava. Fazolky odložíme stranou.
Do zbylého oleje v pánvi přidáme trochu koření na grilovaná masa a sojové omáčky a zalijeme trochou vlažné vody, ve které jsme rozpustili lžičku bramborového škrobu. Mícháme, dokud vzniklá omáčka nezhoustne. Hustotu lze regulovat přidáním většího množství vody nebo škrobu.
Batátové pyré servírujeme s fazolkami a trochou omáčky.
Zamilujte si fazolky!
Sezóna zelených fazolek je v plném proudu a ani my si tuhle lahodnou zeleninu nenecháme ujít. Ano, zelené fazolky, stejně jako třeba zelený hrášek, jsou nedozrálé varianty luštěnin (tedy fazolí a hrachu) a pokud se konzumují v této podobě, řadí se skutečně mezi zeleninu. Zeleninu neprávem nedoceněnou. Jen málo druhů zeleniny má v naší zemi tak špatnou pověst jako fazolky. Možná ještě červená řepa a kapusta. Už jen při vyslovení jejich názvu si řada z vás představí pověstné zadělávané fazolky – našedlé rozvařené cosi servírované v socialistických jídelnách spolu s kyselou moučno-smetanovou omáčkou. Přitom jsou tyhle štíhlé lusky nejen neskutečně lahodné, ale také velice univerzální a rychle připravené. Skvěle poslouží do salátů i jako rychlá příloha k hlavnímu jídlo (třeba místo brambor). V tomto receptu dokonce hrají hlavní housle.
K tomu, abyste se do nich bezhlavě zamilovali, stačí totiž opravdu málo: vědět, jak na ně. Pokud to nevíte, určitě se podívejte na náš článek o tom, jak fazolky správně blanšírovat. A pokud už tušíte, jen v rychlosti připomenu: jde o to, fazolky nerozvařit a zachovat jedinečnou barvu, chuť, křupavost i vitamíny.
Až budete mít blanšírování za sebou, pusťte se do rychlé úpravy v pánvi. Rozehřejte trochu oleje, fazolky v pánvi párkrát prohoďte a zprudka orestujte spolu s chilli, česnekem, solí a pepřem? Už cítíte tu neodolatelnou vůni? Tak ještě ochutnejte a garantuju vám, že špatná pověst této zeleniny je minimálně ve vaší kuchyni právě napravena.
Co k tomu?
K pikantním křupavým fazolkám se báječně hodí sametové pyré ze sladkých brambor. Batáty si nejprve upečte v troubě, pak lžící vyjměte dužinu ze slupky a dejte ji do mixéru. Přidáním čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče a trochy hnědého cukru podtrhnete jejich sladkou chuť. Na závěr pyré podle chuti osolte a opepřete a můžete servírovat.