- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Batátové pyré s pomerančem a fazolkami

Zkuste tuhle svěží a lehkou veganskou večeři plnou barev. Oranžové pyré z batátů dochuťte kromě soli a pepře ještě hnědým cukrem a šťávou z pomeranče, aby lépe vynikla jeho sladká chuť. Jako protiváhu přidejte zelené fazolky se štiplavou příchutí chilli, blanšírované a pak restované v pánvi. A jestli je vám vaření podle barev málo, sladké brambory obsahují vysoké množství karotenu a vápníku, fazolky zase spoustu antioxidantů, vitamínu C a kyseliny listové. Zkrátka impresionismus na talíři!

ingredience

Batátové pyré

Fazolky



postup

Batátové pyré

  1. Batáty omyjeme, podélně rozpůlíme, vyskládáme řezem nahoru na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací misky vymazané olejem, řezy potřeme olejem a posypeme solí a pepřem.

  2. Batáty dáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme, dokud brambory nejsou zcela měkké, poté přepneme troubu na gril a necháme shora lehce ogrilovat.

  3. Lžící vybereme vnitřek brambor a dáme do mixéru. Přidáme sůl, pepř, trochu hnědého cukru, pomerančovou šťávu a rozmixujeme na hladké pyré.

Fazolky s chilli

  1. Fazolky omyjeme, odřízenem jim vždy oba konce a blanšírujeme je do poloměkka (dáme je na chvíli povařit do hodně osolené vody, částečně změklé je přendáme do ledové lázně a zcela vychladlé je osušíme - viz Jak správně blanšírovat zelené fazolky).

  2. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme povařené fazolky, nasekaný česnek, chilli, sůl a pepř a orestujeme do měkka a křupava. Fazolky odložíme stranou.

  3. Do zbylého oleje v pánvi přidáme trochu koření na grilovaná masa a sojové omáčky a zalijeme trochou vlažné vody, ve které jsme rozpustili lžičku bramborového škrobu. Mícháme, dokud vzniklá omáčka nezhoustne. Hustotu lze regulovat přidáním většího množství vody nebo škrobu.

  4. Batátové pyré servírujeme s fazolkami a trochou omáčky.

Zamilujte si fazolky!

Sezóna zelených fazolek je v plném proudu a ani my si tuhle lahodnou zeleninu nenecháme ujít. Ano, zelené fazolky, stejně jako třeba zelený hrášek, jsou nedozrálé varianty luštěnin (tedy fazolí a hrachu) a pokud se konzumují v této podobě, řadí se skutečně mezi zeleninu. Zeleninu neprávem nedoceněnou. Jen málo druhů zeleniny má v naší zemi tak špatnou pověst jako fazolky. Možná ještě červená řepa a kapusta. Už jen při vyslovení jejich názvu si řada z vás představí pověstné zadělávané fazolky – našedlé rozvařené cosi servírované v socialistických jídelnách spolu s kyselou moučno-smetanovou omáčkou. Přitom jsou tyhle štíhlé lusky nejen neskutečně lahodné, ale také velice univerzální a rychle připravené. Skvěle poslouží do salátů i jako rychlá příloha k hlavnímu jídlo (třeba místo brambor). V tomto receptu dokonce hrají hlavní housle.

K tomu, abyste se do nich bezhlavě zamilovali, stačí totiž opravdu málo: vědět, jak na ně. Pokud to nevíte, určitě se podívejte na náš článek o tom, jak fazolky správně blanšírovat. A pokud už tušíte, jen v rychlosti připomenu: jde o to, fazolky nerozvařit a zachovat jedinečnou barvu, chuť, křupavost i vitamíny.

Až budete mít blanšírování za sebou, pusťte se do rychlé úpravy v pánvi. Rozehřejte trochu oleje, fazolky v pánvi párkrát prohoďte a zprudka orestujte spolu s chilli, česnekem, solí a pepřem? Už cítíte tu neodolatelnou vůni? Tak ještě ochutnejte a garantuju vám, že špatná pověst této zeleniny je minimálně ve vaší kuchyni právě napravena.

Co k tomu?

K pikantním křupavým fazolkám se báječně hodí sametové pyré ze sladkých brambor. Batáty si nejprve upečte v troubě, pak lžící vyjměte dužinu ze slupky a dejte ji do mixéru. Přidáním čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče a trochy hnědého cukru podtrhnete jejich sladkou chuť. Na závěr pyré podle chuti osolte a opepřete a můžete servírovat.