- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Zapečená zelenina s rajčatovým bešamelem

Zapékací omáčka na lasagne se běžně prodává, ale není těžké si vyrobit domácí. Obsahuje v podstatě pouze smetanu, rajčatový protlak, škrob a koření. Využijete ji třeba k tomuhle rychlému receptu na zapečenou zeleninu.

ingredience

Domácí zapékací omáčka

Zapečená zelenina



postup

Domácí zapékací omáčka

  1. Pro přípravu domácí zapékací omáčky dejte do pánve trochu oleje, přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř, červenou papriku a trochu cukru a nechte vařit do zhoustnutí.

  2. Ve sklenici rozmíchejte smetanu se lžičkou bramborového škrobu a zalijte jím zhoustlé rajčatové pyré.

  3. Opět povařte do zhoustnutí. Poté použijte na zeleninu, než ji budete zapékat.

Zapečená zelenina

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Brokolici rozebereme na růžičky a větší ještě překrojíme na poloviny.

  2. Vše smícháme v zapékacím pekáčku se solí, pepřem a trochou olivového oleje a dáme na 15 minut péct do trouby na cca 2OO °C.

  3. Poté zeleninu vyndáme, promícháme se zapékací omáčkou a vložíme zpět do trouby.

  4. Zapékáme v troubě na 200 °C ještě dalších asi 25 minut.

  5. Podáváme například s avokádovými šťouchanými bramborami.