- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Zeleninová polévka s řapíkatým celerem

Zima je čas hutnějších a déle vařených jídel a ke slovu se dostává nejčastěji kořenová zelenina, brambory, zelí nebo červená řepa. Svěží a čerstvé plody plné energie aby člověk pohledal, ale třeba takový řapíkatý celer, ač je jeho hlavní sezonou podzim, hravě seženete i v zimě. A můžete si z něj udělat lehkou a svěží polévku plnou vitamínů. Pokud potřebujete povzbudit, doplnit energii a nechce se vám stát celý den u plotny, tohle je recept právě pro vás. Místo tradičního pečiva polévku doplňte třeba plackami čapátí.

ingredience



postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.

  2. V hrnci na trošce oleje smažíme cibuli, mrkev a petrželku, dokud nezezlátnou. Přidáme řapíkatý celer a ještě chvíli opékáme.

  3. Vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme koření a vaříme do změknutí zeleniny.

  4. Hotovou polévku zakápneme trochou šťávy z citronu, případně dochutíme solí a pepřem.


Tip pro vás:

Římský kmín i anýz jsou velice aromatická koření, pracujte s nimi opatrně, mají polévce dodat jen správný šmrnc. Malá špetka anýzu a dvě špetky kmínu budou určitě až dost. Méně je někdy více.


Tip pro vás:

Pokud jíte vy nebo někdo, pro koho vaříte, i mléčné výrobky, můžete před podáváním polévku posypat nastrouhaným parmazánem.


Tip pro vás:

Pokud chcete mít polévku více hustou, klidně na konci vaření přidejte vaše oblíbené těstoviny.