- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Čerstvé jarní závitky s kuřecím masem

Vietnamské závitky nejsou jen obyčejné rolky. Jsou delikatesa a zároveň zdravé jídlo. Ve Vietnamu se s nimi můžete setkat doslova na každém rohu. Patří totiž mezi oblíbené pouliční jídlo. Vy si je podle jednoduchého receptu můžete připravit třeba ke svačině nebo k lehké večeři. Nacpete do sebe spoustu vitamínů, vlákniny a když navíc vyzkoušíte i veganskou verzi, vlastně vůbec nebudete muset vařit. Přísahám. Zvládne to každý, kdo umí krájet, namáčet a zabalit balíček.

ingredience

Kuřecí maso

Rýžové závitky



postup

Příprava ingrediencí

  1. Kuřecí maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do misky, osolte, opepřete, přidejte koření podle své chuti (konzervativci klidně koření na kuřecí maso, odvážlivci třeba něco exotičtějšího) a zalijte olejem. Nechte chvíli marinovat.

  2. Mezitím dejte do mísy tenké rýžové nudle, zalijte je horkou vodou a nechte přiklopené, dokud nezměknou (cca 5 – 10 minut). Poté je zceďte, důkladně propláchněte studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.

  3. Namarinované kuřecí maso přendejte do rozpálené pánve a opečte do měkka. Upečené ho odložte stranou.

  4. Všechnu zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na stejnoměrné tenké nudličky cca 6 – 8 cm dlouhé (Pokud budete používat malé rýžové papíry s průměrem 16 cm. Dělají se i větší – 22 cm – a do těch můžete použít zeleninu nakrájenou na delší kousky).

  5. Bylinky natrhejte na jednotlivé listy nebo nasekejte na větší kusy.

Balení závitků

  1. Do misky nebo hlubokého talíře nalijte teplou vodu. Vezměte si 1 rýžový papír a vložte ho na chvilku do talíře s vodou. Papír z vody vyndejte jakmile začne být ohebný, ale ne příliš měkký, a položte jej na podložku.

  2. Do středu rýžového papíru naskládejte proužky zeleniny a kuřecího masa, trochu vlasových nudlí a čerstvé bylinky.

  3. Závitek začněte z jedné strany rolovat, založte oba okraje roličky dovnitř a závitek doviňte do konce.


Tip pro vás:

Co vás může potkat:


Tip pro vás:

Chci to vegan:


Tip pro vás:

Dip it!

Ptáte se, jak se čerstvé jarní závitky liší od těch klasických? Nejsou smažené. Někdy se jim říká také salátové rolky nebo letní závitky a je to vlastně jen vláčný rýžový papír a uvnitř nálož křupavé čerstvé zeleniny. Největší chuťové kouzlo jim nakonec dává namáčení do nejrůznějších dipů. Tenhle z arašídového másla musíte vyzkoušet!