Burákový dip 
z arašídového másla
Veganský recept
Fresh recept

Burákový dip z arašídového másla

Burákový dip je senzačně jednoduchá omáčka, kterou připravíte maximálně za 5 minut. Žádné mixování buráků, žádné dlouhé vaření. Smíchejte ingredience, prohřejte je a hotovo. Pravý vietnamský dip k závitkům se připravuje z omáčky hoisin (čínská barbecue omáčka), ale klidně zkuste tuhle verzi ze sojové omáčky. Tu máte určitě doma.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 5 minut
2 porce
ingredience

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce burákového másla
  • 3 stroužky česneku nasekaného na drobno
  • 1 červená chilli paprička nasekaná na drobno
  • 70 ml sojové omáčky
  • 50 ml vody
  • 2 lžíce chilli omáčky sriracha (volitelné)
postup

  1. V malém kastrůlku zahřejte na středním ohni olej, přidejte česnek, chilli papričku a krátce osmažte.

  2. Vlijte sojovou omáčku, přidejte burákové máslo, cukr, případně chilli omáčku. Vše smíchejte a postupně přidávejte vodu, dokud se ingredience nespojí v hladký dip. Vodu nemusíte použít všechnu, konzistenci si odlaďte podle vlastních preferencí. Přiveďte k varu, vařte asi 1 minutu a nechte vychladnout.

Tip pro vás:

Dip se hodí na namáčení k masu i zelenině, ale nejlepší je k čerstvým vietnamským závitkům. Pokud máte dip příliš řídký (nalili jste do něho moc vody) klidně ho nechte déle vařit a za stálého míchání počkejte, dokud se přebytečná voda neodvaří.

datum vydání: 1. 3. 2018
autor:

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *