Čerstvé jarní závitky s kuřecím masem
Recept s masem
Fresh recept

Čerstvé jarní závitky s kuřecím masem

Vietnamské závitky nejsou jen obyčejné rolky. Jsou delikatesa a zároveň zdravé jídlo. Ve Vietnamu se s nimi můžete setkat doslova na každém rohu. Patří totiž mezi oblíbené pouliční jídlo. Vy si je podle jednoduchého receptu můžete připravit třeba ke svačině nebo k lehké večeři. Nacpete do sebe spoustu vitamínů, vlákniny a když navíc vyzkoušíte i veganskou verzi, vlastně vůbec nebudete muset vařit. Přísahám. Zvládne to každý, kdo umí krájet, namáčet a zabalit balíček.

Ptáte se, jak se čerstvé jarní závitky liší od těch klasických? Nejsou smažené. Někdy se jim říká také salátové rolky nebo letní závitky a je to vlastně jen vláčný rýžový papír a uvnitř nálož křupavé čerstvé zeleniny. Největší chuťové kouzlo jim nakonec dává namáčení do nejrůznějších dipů. Tenhle z arašídového másla musíte vyzkoušet!


2 porce  (cca 14 minizávitků)
ingredience

Kuřecí maso

  • 1 kuřecí prsa na proužky
  • sůl
  • pepř
  • koření podle chuti
  • cca 1 dcl oleje

Rýžové závitky

  • 14 malých rýžových papírů (průměr 16 cm)
  • 100 g tenkých rýžových nudlí
  • 2 velké mrkve
  • 1 velká sladká paprika (kapie)
  • 1/2 okurky
  • svazek čerstvých bylinek: koriandr, petržel, bazalku, mátu atp.
postup

Příprava ingrediencí

  1. Kuřecí maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do misky, osolte, opepřete, přidejte koření podle své chuti (konzervativci klidně koření na kuřecí maso, odvážlivci třeba něco exotičtějšího) a zalijte olejem. Nechte chvíli marinovat.

  2. Mezitím dejte do mísy tenké rýžové nudle, zalijte je horkou vodou a nechte přiklopené, dokud nezměknou (cca 5 – 10 minut). Poté je zceďte, důkladně propláchněte studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.

  3. Namarinované kuřecí maso přendejte do rozpálené pánve a opečte do měkka. Upečené ho odložte stranou.

  4. Všechnu zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na stejnoměrné tenké nudličky cca 6 – 8 cm dlouhé (Pokud budete používat malé rýžové papíry s průměrem 16 cm. Dělají se i větší – 22 cm – a do těch můžete použít zeleninu nakrájenou na delší kousky).

  5. Bylinky natrhejte na jednotlivé listy nebo nasekejte na větší kusy.

Balení závitků

  1. Do misky nebo hlubokého talíře nalijte teplou vodu. Vezměte si 1 rýžový papír a vložte ho na chvilku do talíře s vodou. Papír z vody vyndejte jakmile začne být ohebný, ale ne příliš měkký, a položte jej na podložku.

  2. Do středu rýžového papíru naskládejte proužky zeleniny a kuřecího masa, trochu vlasových nudlí a čerstvé bylinky.

  3. Závitek začněte z jedné strany rolovat, založte oba okraje roličky dovnitř a závitek doviňte do konce.

Tip pro vás:

Co vás může potkat:

  • Rýžové papíry se prodávají v několika velikostech, takže množsví ingrediencí přizpůsobte nejen počtu strávníků, ale také velikosti papíru, který chcete naplnit.
  • Čím větší papír, tím větší závitek. U velkých papírů vřele doporučujeme použít na jeden závitek dva papíry na sobě, aby se rolka při balení a jídle neprotrhla.
  • Namáčet rýžový papír můžete dvěma způsoby. Buď ho namočíte do vody a necháte ho tam tak dlouho, dokud zcela nezměkne a nebude mít konzistenci látky. Pak ho musíte rozložit na čistou utěrku, která odstraní přebytečnou vodu, aby papír už dál neměkl. Druhý způsob je papír vodou spíš jen protáhnout, maximálně ho v ní ponechat pár vteřin a jakmile začne být pružný, bez okapávání ho položit na pevnou podložku (prkénko, kuchyňská deska atp.). Papír bude dále nasávat vlhkost a než závitek zabalíte, změkne úplně. My balíme druhou variantou, protože s méně namočeným papírem se lépe pracuje a tolik se nelepí.

Tip pro vás:

Chci to vegan:

  • Pokud vynecháte část o přípravě kuřecího masa, můžete si závitky udělat veganské. Zelenina, bylinky, rýžové nudle a rovnou zabalit.

Tip pro vás:

Dip it!

  • Nezapomeňte si k rolkám připravit nějaký dip na namáčení. V nejhorším případě lze sáhnout po hotové sojové / rybí / sladkokyselé / chilli omáčce, ale kdo si dá práci s Dipem z arašídového másla, určitě neprohloupí!
datum vydání: 1. 3. 2018
autor:
Fresh video

Jak zarolovat závitek v pár vteřinách


Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *