Recept s masem
Čerstvé jarní závitky s kuřecím masem
Vietnamské závitky nejsou jen obyčejné rolky. Jsou delikatesa a zároveň zdravé jídlo. Ve Vietnamu se s nimi můžete setkat doslova na každém rohu. Patří totiž mezi oblíbené pouliční jídlo. Vy si je podle jednoduchého receptu můžete připravit třeba ke svačině nebo k lehké večeři. Nacpete do sebe spoustu vitamínů, vlákniny a když navíc vyzkoušíte i veganskou verzi, vlastně vůbec nebudete muset vařit. Přísahám. Zvládne to každý, kdo umí krájet, namáčet a zabalit balíček.
Ptáte se, jak se čerstvé jarní závitky liší od těch klasických? Nejsou smažené. Někdy se jim říká také salátové rolky nebo letní závitky a je to vlastně jen vláčný rýžový papír a uvnitř nálož křupavé čerstvé zeleniny. Největší chuťové kouzlo jim nakonec dává namáčení do nejrůznějších dipů. Tenhle z arašídového másla musíte vyzkoušet!
Čerstvé jarní závitky s kuřecím masem
Ingredience
Kuřecí maso
- 1 kuřecí prsa na proužky
- sůl
- pepř
- koření podle chuti
- cca 1 dcl oleje
Rýžové závitky
- 14 malých rýžových papírů (průměr 16 cm)
- 100 g tenkých rýžových nudlí
- 2 velké mrkve
- 1 velká sladká paprika (kapie)
- 1/2 okurky
- svazek čerstvých bylinek: koriandr, petržel, bazalku, mátu atp.
Postup
Příprava ingrediencí
KROK 1:Kuřecí maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do misky, osolte, opepřete, přidejte koření podle své chuti (konzervativci klidně koření na kuřecí maso, odvážlivci třeba něco exotičtějšího) a zalijte olejem. Nechte chvíli marinovat.
Mezitím dejte do mísy tenké rýžové nudle, zalijte je horkou vodou a nechte přiklopené, dokud nezměknou (cca 5 – 10 minut). Poté je zceďte, důkladně propláchněte studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.
Namarinované kuřecí maso přendejte do rozpálené pánve a opečte do měkka. Upečené ho odložte stranou.
Všechnu zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na stejnoměrné tenké nudličky cca 6 – 8 cm dlouhé (Pokud budete používat malé rýžové papíry s průměrem 16 cm. Dělají se i větší – 22 cm – a do těch můžete použít zeleninu nakrájenou na delší kousky).
Balení závitků
KROK 1:Do misky nebo hlubokého talíře nalijte teplou vodu. Vezměte si 1 rýžový papír a vložte ho na chvilku do talíře s vodou. Papír z vody vyndejte jakmile začne být ohebný, ale ne příliš měkký, a položte jej na podložku.
Do středu rýžového papíru naskládejte proužky zeleniny a kuřecího masa, trochu vlasových nudlí a čerstvé bylinky.
Tip:
Co vás může potkat:
- Rýžové papíry se prodávají v několika velikostech, takže množsví ingrediencí přizpůsobte nejen počtu strávníků, ale také velikosti papíru, který chcete naplnit.
- Čím větší papír, tím větší závitek. U velkých papírů vřele doporučujeme použít na jeden závitek dva papíry na sobě, aby se rolka při balení a jídle neprotrhla.
- Namáčet rýžový papír můžete dvěma způsoby. Buď ho namočíte do vody a necháte ho tam tak dlouho, dokud zcela nezměkne a nebude mít konzistenci látky. Pak ho musíte rozložit na čistou utěrku, která odstraní přebytečnou vodu, aby papír už dál neměkl. Druhý způsob je papír vodou spíš jen protáhnout, maximálně ho v ní ponechat pár vteřin a jakmile začne být pružný, bez okapávání ho položit na pevnou podložku (prkénko, kuchyňská deska atp.). Papír bude dále nasávat vlhkost a než závitek zabalíte, změkne úplně. My balíme druhou variantou, protože s méně namočeným papírem se lépe pracuje a tolik se nelepí.
Tip:
Chci to vegan:
- Pokud vynecháte část o přípravě kuřecího masa, můžete si závitky udělat veganské. Zelenina, bylinky, rýžové nudle a rovnou zabalit.
Tip:
Dip it!
- Nezapomeňte si k rolkám připravit nějaký dip na namáčení. V nejhorším případě lze sáhnout po hotové sojové / rybí / sladkokyselé / chilli omáčce, ale kdo si dá práci s Dipem z arašídového másla, určitě neprohloupí!
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.