Carpaccio z červené řepy s granátovým jablkem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Carpaccio z červené řepy s granátovým jablkem

Carpaccio z červené řepy můžete podávat jako chutný předkrm, nebo lehký salát, doplněný například bagetou. Sladkokyselá chuť marinády v kontrastu se zemitou řepou uspokojí vaše chuťové pohárky. Samotné řepné carpaccio skvěle doplní přidané ořechy a kozí sýr. Granátové jablko navíc přidá dotek šťavnatosti a svěžesti. Perfektní zdravý salát pro zimní dny, kdy potřebujete nálož vitamínů.

Carpaccio se původně podávalo připravené ze syrového hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky a doplněného majonézou. Dnes se už název přenesl na spoustu dalších pokrmů, které lze připravit jak z masa (kromě hovězího například z lososa nebo tuňáka), tak ve vegetariánském nebo veganském stylu (například z okurky, řepy, pomerančů a spousty dalšího ovoce a zeleniny). Podstatou však stále zůstaly velice tence nakrájené plátky, často marinované.

Řepné carpaccio je skvělá vitaminová bomba na zimu. V době, kdy není dostatek čerstvé sezónní zeleniny, je kořenová zelenina skvělou volbou. Řepu můžete předem do měkka uvařit, nebo také upéct v troubě. Marinované plátky lze jednoduše uchovat v ledničce do druhého dne, takže můžete pokrm přichystat i dopředu a pak už ho jen poskládat na talíře.

Jak se rozhodnout, zda připravit carpaccio z řepy vařené, či pečené? Pečená řepa má ještě o něco intenzivnější zemitou chuť, než řepa vařená. Na druhou stranu je potřeba předehřát troubu a našpinit pekáč, což se kvůli jedné nebo dvěma řepám úplně nevyplatí. Já to řeším většinou tak, že řep upeču víc a zbytek využiju na jiný recept, nebo přidám řepu do trouby, když peču třeba jinou zeleninu. Pokud ale nechci carpaccio úplně slavnostní a nic jiného se zrovna péct nechystám, hodím dvě řepy do malého kastrolu a uvařím je.

Recept je úplně jednoduchý, ale hotové carpaccio vypadá efektně a chutná báječně, takže se nemusíte bát překvapit s ním návštěvu. Klidně ho připravte i jako sváteční předkrm pro své milované. Jeho sytá červená barva nahrává jeho využití třeba právě dnes, na Svatého Valentýna.

příprava: 15 minut, vaření/pečení: 60 minut
2 porce  (jako předkrm)
ingredience

Na marinádu

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce redukce z bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce redukce z červeného balzamikového octa
  • sůl
  • pepř

Na carpaccio

  • 1 velká červená řepa (nebo 2 menší)
  • 1 granátové jablko
  • několik salátových listů
  • hrst vlašských ořechů
  • kozí sýr
  • hladkolistá petržel na ozdobu
postup

  1. Uvařte nebo upečte řepu do měkka. Pokud chcete řepu péct, rozehřejte troubu na 200 °C, řepu zabalte do alobalu a pečte do měkka (podle velikosti cca 45 minut - 1 hodinu). Poté řepu vyndejte a oloupejte. Pokud budete řepu vařit, vložte ji do hrnce s osolenou vodou a vařte na střední teplotě do měkka (opět podle velikosti řepy, v průměru asi 30 minut). Poté řepu vyndejte, osušte a oloupejte. Vařte i pečte vždy se slupkou, aby z řepy vyteklo co nejméně šťávy.

  2. Než řepa vychladne, smíchejte ve větší misce všechny ingredience na marinádu a krátce prošlehejte metličkou. Pokud nemáte balzamikovou redukci, můžete použít i balzamikový ocet, ale marináda nebude tak hustá a nebude tak dobře na plátcích ulpívat. Vychladlou řepu nakrájejte ostrým nožem na velice tenké plátky (nejtenčí, co dokážete) a ponořte je do marinády. Nechte minimálně 5 minut marinovat, pokud máte čas, klidně déle. Takto připravenou řepu můžete i uchovat v ledničce do druhého dne.

  3. Sestavte salát. Na talíř střídavě vyskládejte na kousky nakrájené salátové listy a plátky řepného carpaccia. Vše posypte nasekanými ořechy, kousky kozího sýra, několika zrníčky granátového jablka a ozdobte nasekanou petrželkou. Podávejte chlazené.

Tip pro vás:

Chci to vegan
Pokud máte mezi strávníky vegany, klidně jim servírujte carpaccio bez sýra. Bude i tak vynikající.

Tip pro vás:

Valentýnský dezert
Potřebujete pro své valentýnské menu i recept na dezert? Zkuste roztomilé sněhové mini pavlovy, plněné šlehačkou a čerstvým ovocem. Pokud chcete mít dortíčky láskyplně růžové, přidejte do vyšlehaného sněhu trochu potravinářského barviva.

datum vydání: 14. 2. 2019
autor: