Batátové pyré s pomerančem a fazolkami
Veganský recept
Fresh recept

Batátové pyré s pomerančem a fazolkami

Oranžové pyré z batátů ochuťte kromě soli a pepře ještě hnědým cukrem a šťávou z pomeranče, aby lépe vynikla jeho sladká chuť. Jako protiváhu přidejte zelené fazolky se štiplavou příchutí chilli, uvařené na skus. Zkuste svěží a lehkou večeři plnou barev. Impresionismus na talíři! A jestli je vám vaření podle barev málo, sladké brambory obsahují vysoké množství karotenu a vápníku, fazolky zase spoustu antioxidantů.

příprava: 15 minut, vaření/pečení: 40 minut
4 porce
ingredience

Batátové pyré

  • 4 velké batáty (sladké brambory)
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • sůl, pepř, hnědý cukr
  • olej

Fazolky

  • 500 g čerstvých fazolových lusků
  • 1 chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 150 ml vody
  • sůl, pepř, sójová omáčka, směs koření na grilované maso
  • olej
postup

Batátové pyré

  1. Batáty omyjeme, podélně rozpůlíme, vyskládáme řezem nahoru do olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a posypeme solí a pepřem.

  2. Dáme je do trouby předehřáté na 180°C a pečeme, dokud brambory nejsou zcela měkké, poté přepneme troubu na gril a necháme shora lehce ogrilovat.

  3. Lžící vybereme vnitřek brambor a dáme do mixéru. Přidáme sůl, pepř, trochu hnědého cukru, pomerančovou šťávu a rozmixujeme na hladké pyré.

Fazolky s chilli

  1. Fazolky omyjeme, odkrájíme konce a dáme na chvíli povařit do osolené vody nebo nad páru. Částečně změklé fazolky scedíme a ihned propláchneme ve studené vodě, aby neztratily svěží zelenou barvu.

  2. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme povařené fazolky, nasekaný česnek, chilli, sůl a pepř a orestujeme. Fazolky odložíme stranou. Do zbylého oleje v pánvi přidáme trochu koření na grilovaná masa a sójové omáčky a zalijeme trochou vlažné vody, ve které jsme rozpustili lžičku bramborového škrobu. Mícháme, dokud vzniklá omáčka nezhoustne. Hustotu lze regulovat přidáním většího množství vody nebo škrobu.

  3. Batátové pyré servírujeme s fazolkami a trochou omáčky.

datum vydání: 1. 1. 2018
autor: