Houbová smaženice v bílkové omeletě
Vegetariánský recept
Fresh recept

Houbová smaženice v bílkové omeletě

Houbová smaženice servírovaná v lehké bílkové omeletě je vydatné a syté jídlo, bohužel ale jenom sezónní recept. Ideální postup je udělat nějaký dobrý dezert ze žloutků, dát ho chladit do lednice, jít na houby a pak využít zbylé bílky. Tak honem do lesa, dokud rostou!

ingredience

na smaženici

  • košíček hub (čím víc druhů najdete, tím lépe)
  • 1 větší cibule
  • trochu oleje na smažení
  • 1 česnek
  • sůl a pepř
  • kmín, římský kmín, případně houbové koření
  • 2 vajíčka
  • hladkoliská petrželka

na omeletu

  • 4 vaječné bílky
  • trochu oleje na smažení
  • sůl, pepř, hladkolistá petrželka, případně libeček
postup

  1. Bílky osolte a našlehejte je metličkou v misce do lehké pěny.

  2. V pánvi rozpalte trochu oleje, vlijte rozšlehané bílky, lehce opepřete, posypte nasekanou hladkolistou petrželkou a pečte na středním ohni dokud omeleta po krajích lehce nezrůžoví a nepustí se pánve. Odložte stranou.

  3. Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte zpěnit na pánev do rozpáleného oleje. Lehce osmažte, dokud nezrůžoví.

  4. Přidejte očištěné nahrubo pokrájené houby a lehce duste na vodě, kterou houby pustí.

  5. Vmíchejte česnek pokrájený na plátky, podle chuti sůl, pepř, kmín, římský kmín a případně i houbové koření (mě ho vyrábí maminka ze zbylých rozdrcených sušených hub).

  6. Až houby dostatečně změknou, přidejte dvě rozšlehané vejce, rychle promíchejte, aby se vajíčka srazila, přidejte hladkolistou petrželku a případně dosolte.

  7. Servírujte zabalené v polovině bílkové omelety, ideálně s kmínovým chlebem.

datum vydání: 19. 4. 2017
autor: