Vegetariánský recept
Houbová smaženice v bílkové omeletě
Houbová smaženice servírovaná v lehké bílkové omeletě je vydatné a syté jídlo, bohužel ale jenom sezónní recept. Ideální postup je udělat nějaký dobrý dezert ze žloutků, dát ho chladit do lednice, jít na houby a pak využít zbylé bílky. Tak honem do lesa, dokud rostou!
Houbová smaženice v bílkové omeletě
Ingredience
na smaženici
- košíček hub (čím víc druhů najdete, tím lépe)
- 1 větší cibule
- trochu oleje na smažení
- 1 česnek
- sůl a pepř
- kmín, římský kmín, případně houbové koření
- 2 vajíčka
- hladkoliská petrželka
na omeletu
- 4 vaječné bílky
- trochu oleje na smažení
- sůl, pepř, hladkolistá petrželka, případně libeček
Postup
Bílky osolte a našlehejte je metličkou v misce do lehké pěny.
V pánvi rozpalte trochu oleje, vlijte rozšlehané bílky, lehce opepřete, posypte nasekanou hladkolistou petrželkou a pečte na středním ohni dokud omeleta po krajích lehce nezrůžoví a nepustí se pánve. Odložte stranou.
Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte zpěnit na pánev do rozpáleného oleje. Lehce osmažte, dokud nezrůžoví.
Přidejte očištěné nahrubo pokrájené houby a lehce duste na vodě, kterou houby pustí.
Vmíchejte česnek pokrájený na plátky, podle chuti sůl, pepř, kmín, římský kmín a případně i houbové koření (mě ho vyrábí maminka ze zbylých rozdrcených sušených hub).
Až houby dostatečně změknou, přidejte dvě rozšlehané vejce, rychle promíchejte, aby se vajíčka srazila, přidejte hladkolistou petrželku a případně dosolte.
Servírujte zabalené v polovině bílkové omelety, ideálně s kmínovým chlebem.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.