Cibulová marmeláda, karamelizovaná cibule ve skle
Vegetariánský recept
Fresh recept

Cibulová marmeláda, karamelizovaná cibule ve skle

Cibulové čatní není nic jiného než výrazně sladko-kyselá karamelizovaná cibule s kořením. U nás v Čechách se často setkáte i s názvem cibulová marmeláda, protože ji svou konzistencí připomíná, a stejně jako ona se může pro uskladnění zavařit do sklenic. Má asi milion použití a je velmi jednoduché na přípravu. Ale počítejte, že nějaký čas u plotny strávíte. Občas se totiž musí míchat.

Čatní se skvěle hodí k dochucení salátů, sendvičů nebo jako příloha ke grilování. Výborně poslouží i na párty, třeba na jednoduché a rychlé jednohubky, s jejichž přípravou vám poradíme v tipu. A zaručeně nadchne i jako vlastnoručně vyrobený dárek. Nesmějte se. S láskou umíchaná cibule je vážně luxusní záležitost. My jsme jím letos o vánocích obdarovali polovinu rodiny a v půlce ledna už nikdo neměl ani zbyteček na dně sklenice. Sami jsme si k němu připravili ještě britskou omáčku cumberlain a vše jsme servírovali s kachními prsíčky marinovanými ve víně. Nemělo to chybu.

Ale pojďme vařit. Princip přípravy jakékoliv karamelizované cibule spočívá v jejím velmi pomalém opékání. Dělám ji tak do francouzské cibulačky, do hamburgerů, na cibulový quiche i na ozdobu zeleninových salátů. Pomalým opékáním se totiž z cibule začne uvolňovat cukr, který přirozeně obsahuje, a ten na teplé pánvi krásně zkaramelizuje. Cibule tak získá úplně novou, nasládlou chuť a neskutečně silnou vůni. Po předchozím štiplavém aroma nezbyde ani památka.

Při přípravě čatní je přirozená nasládlá chuť karamelové cibule ještě umocněná něčím sladkým (my dáváme hnědý cukr, ale použít můžete i váš oblíbený sirup) a něčím kyselým (osvědčenou kombinací se nám stalo víno, balsamiko a vinný ocet, ale určitě se nebojte ani těžšího portského). Můj táta často dělá domácí víno z černého jeřábu. Chutí i voltáží je portskému vínu asi nejblíž a moc mě mrzí, že nemůžete ochutnat, jak skvělé je čatní právně z něj. No a bobkový list, hřebíček a rozmarýn už je jen trochu vůně navíc, taková třešnička na marmeládě.

Asi po hodině pomalého vaření pod pokličkou bude čatní krásně pikantní, sladko-kyselé a cibule v něm zcela měkká a obalená lepkavou šťávou. Pokud vám ve směsi zůstane hodně tekutiny, zredukujte ji dalším varem bez použití pokličky. Výsledné čatní musí mít tmavočervenou barvu a podobnou konzistenci jako marmeláda. Po vychladnutí ve sklenicích stejně jako marmeláda ještě mírně zhoustne.

Horké chutney naplňte do čistých sklenic, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Až mírně vychladnou, obraťte je zpět a nechte zcela zchladnout (nejlépe do druhého dne). Pro lepší rozvinutí všech chutí by mělo cibulové chutney klidně i týden odpočívat, ale pokud to nevydržíte, snězte ho klidně hned. My to tak děláme taky.

Když nevíte, jak na cibulovou marmeládu (cibulové čatní) nebo jenom nemáte čas, můžete si samozřejmě koupit už hotové.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 60 minut
20 porcí  (2 skleničky po 200 ml)
ingredience

  • 0,5 kg červené cibule (cca 4 větší cibule)
  • 15 ml olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo 2 snítky čerstvého)
  • 100 g hnědého cukru
  • 60 ml červeného vinného octa
  • 60 ml balsamikového octa
  • 60 ml červeného vína
postup

  1. Všechnu červenou cibuli zbavte slupky a nakrájejte na měsíčky nebo širší kolečka.

  2. V hlubší pánvi rozpalte olej na střední teplotu, přihoďte do něj bobkový list, hřebíček a rozmarýn, nechte lehce rozvonět a přidejte cibuli. Chvíli ji opékejte a jakmile začne zlátnout, měknout a lehce lepit, ihned teplotu stáhněte.

  3. Dál opékejte cibuli už jen na mírné teplotě. Občas míchejte, ale drobné přichycení ke dnu pánve není na škodu. Buďte trpěliví a dejte cibuli čas. Jen opravdu pomalým opékáním dosáhnete potřebného efektu karamelizace cukru.

  4. Asi po 30 minutách přisypte k cibuli hnědý cukr, přilijte vinný ocet, balsamikový ocet, červené víno a vše pořádně promíchejte.

  5. Přikryjte pánev pokličkou a nechte obsah dalších 30 minut vařit. Sem tam zkontrolujte a zamíchejte, ke konci častěji, aby se směs nepřipálila.

  6. Horké chutney plňte do sklenic, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Po chvíli ho otočte zpět a nechte zcela vychladnout.

Tip pro vás:

Jak skladovat
Na uskladnění marmelády použijte malé skleničky, ideální velikost je například od přesnídávky nebo menších jogurtů. Na temném a chladném místě vám cibulové chutney vydrží asi 1 měsíc. Po otevření uchovávejte v lednici.

Party jednohubky
Z cibulového chutney, slaných crackerů a kousku sýru připravíte jednoduché jednohubky na párty. Sýr nakrájejte na kousky, položte na slaný krekr a ozdobte troškou cibulové marmelády. Výborně se hodí třeba k vínu.

datum vydání: 5. 7. 2018
autor:
Fresh galerie

Komentáře

Jeden komentář na “Cibulová marmeláda, karamelizovaná cibule ve skle”
  • Vvýborná věc, na party super a můžete si to připravit poměrně dost dopředu a nemusíte se stresovat mazáním chlebíčků. Nebo pokud to budete mít do zásoby,žádná návštěva vás nemůže zaskočit.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů