Cibulová marmeláda, karamelizovaná cibule ve skle
Vegetariánský recept
Fresh recept

Cibulová marmeláda, karamelizovaná cibule ve skle

Cibulové chutnej, česky často také cibulová marmeláda, není nic jiného než karamelizovaná cibule s kořením. Je velmi jednoduché na přípravu, ale počítejte s nějakým časem stráveným u plotny. Cibulová marmeláda se skvěle hodí k dochucení salátů, sendvičů nebo jako příloha ke grilování. Výborně poslouží také na párty, třeba na jednoduché a rychlé jednohubky, s jejichž přípravou vám poradíme v tipu.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 60 minut
20 porcí  (2 skleničky po 200 ml)
ingredience

  • 0,5 kg červené cibule (cca 4 větší cibule)
  • 15 ml olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo 2 snítky čerstvého)
  • 100 g hnědého cukru
  • 60 ml červeného vinného octa
  • 60 ml balsamikového octa
  • 60 ml červeného vína
postup

  1. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Na pánev dejte mírně rozpálit olej. Jakmile se vám olej zahřeje, přidejte cibuli, bobkový list, rozmarýn a vše za občasného míchání opékejte, dokud nebude cibule zlátnout, měknout a lehce lepit. Nebojte se chvíli nemíchat, jenom tak cibule chytne barvu, což rozhodně není na škodu. Celé to bude trvat zhruba 30 minut.

  2. Do pánve přisypte hnědý cukr, přilijte vinný ocet, balsamikový ocet, červené víno a pořádně promíchejte. Duste pod pokličkou asi 30 minut. Míchejte podle potřeby, ke konci častěji, protože cukr se rád připaluje. Pokud po rozdušení zůstane ve směsi hodně tekutiny, zredukujte ji bez použití pokličky. Výsledné chutney musí být tmavé, červenohnědé a směs má připomínat hustou omáčku s konzistencí marmelády.

  3. Ještě horké plňte do čistých sklenic. Sklenice zavřete, dobře utáhněte a postavte na víčko. Za deset minut je obraťte a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne. Pro lepší rozvinutí všech chutí můžete nechat cibulové chutney týden odpočinout.

Tip pro vás:

Jak skladovat
Na uskladnění marmelády použijte malé skleničky, ideální velikost je například od přesnídávky nebo menších jogurtů. Na temném a chladném místě vám cibulové chutney vydrží asi 1 měsíc. Po otevření uchovávejte v lednici.

Party jednohubky
Z cibulového chutney, slaných crackerů a kousku sýru připravíte jednoduché jednohubky na párty. Sýr nakrájejte na kousky, položte na slaný krekr a ozdobte troškou cibulové marmelády. Výborně se hodí třeba k vínu.

datum vydání: 5. 7. 2018
autor:
Fresh galerie

Komentáře

Jeden komentář na “Cibulová marmeláda, karamelizovaná cibule ve skle”
  • Vvýborná věc, na party super a můžete si to připravit poměrně dost dopředu a nemusíte se stresovat mazáním chlebíčků. Nebo pokud to budete mít do zásoby,žádná návštěva vás nemůže zaskočit.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů