Osvěžující domácí ledový čaj s broskvemi
Veganský recept
Fresh recept

Osvěžující domácí ledový čaj s broskvemi

Máte rádi ice tea, ale kupované ledové čaje vám přijdou příliš sladké a zbytečně plné konzervantů? Udělejte si doma vlastní. Broskvový ledový čaj je klasika, která osvěží v horkých letních dnech. Jeho příprava zabere opravdu jen pár minut a ani si moc nezaneřádíte kuchyň. Odměnou vám bude lahodný nápoj bez zbytečné chemické zátěže pro vaše tělo.

V době zralých broskví není nic snazšího, než si z nich připravit ledový čaj. Tento recept ho přináší ve variantě “pulpy”, tedy i s veškerou broskvovou dužinou. Když ho připravíte z dobrého ovoce a kvalitního černého čaje, získáte skvělý letní drink plný vyvážené sladko kyselé ovocné chuti. Takže když vás omrzí limonády dejte si čaj!

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 15 minut
4 porce  (1 džbán)
ingredience

  • 4 zralé šťavnaté broskve
  • 2 sáčky černého čaje
  • 1 citron
  • kostky ledu
  • pampeliškový med (nebo cukr) na doslazení
postup

  1. Připravte si černý čaj: dva kvalitní čajové sáčky zalijte asi půl litrem horké vody, nechte louhovat asi 5 minut, sáčky odstraňte a čaj nechte vychladnout.

  2. Připravte si broskvové pyré: 2 zralé broskve nakrájejte na kousky, podlijte trochou vody a nechte v rendlíku na plotně rozvařit zcela do měkka (cca 15 minut), poté rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili slupek.

  3. Propasírované pyré dejte do džbánu, zalijte vychlazeným čajem, přidejte 2 broskve nakrájené na měsíčky, 1 citron nakrájený na kolečka, hrst ledu a džbán dolijte studenou vodou až po okraj.

  4. Podle vlastní chuti můžete čas dosladit pampeliškovým medem nebo jakýmkoliv jiným sladidlem.

Tip pro vás:

Pokud máte broskve opravdu hodně zralé a sladké, můžete při vaření pyré přidat k broskvím i trochu vymačkané citronové šťávy.

datum vydání: 21. 6. 2018
autor: