Vegetariánský recept
Dýňové noky s rozmarýnem a rukolou
Nachystejte si k obědu domácí dýňové noky ze syrové dýně zlehka orestované v olivovém oleji se snítkou čerstvého rozmarýnu. Žlutá dýně je sice ryze podzimní záležitost, ale tak krásně voní po melounu, že by byla škoda si s ní neprozářit i šedivou zimu. Pokud ji na podzim dobře uskladníte na suchém a chladném místě, určitě vám vydrží. Tak honem pro ni a šup do vaření.
Dýňové noky s rozmarýnem a rukolou
Ingredience
- 400 g syrové očištěné dýně zbavené slupky
- 2 žloutky
- 3 – 4 hrnky polohrubé mouky
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- trochu oleje
- čerstvá rukola
- čerstvý rozmarýn
Postup
Kousky dýně nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme odstát. Poté důkladně vymačkáme přebytečnou vodu.
Do nastrouhané dýně přidáme žloutky, mouku podle potřeby (záleží na množství vody v dýni), sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vše rukama důkladně promísíme a vypracujeme těsto.
Na pomoučeném vále tvarujeme z těsta válečky, které nožem nasekáme na malé dílky. Pokud je těsto řidší, můžeme noky tvarovat pomocí dvou kávových lžiček a házet rovnou do vroucí vody.
Noky po malých dávkách vaříme v osolené vodě cca 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté děrovanou lžící vylovíme a ihned vhodíme do vedle připravené studené vody s olejem.
Zchlazené noky slijeme a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme do něj nasekaný tymián a necháme zavonět. Poté přidáme noky a chvíli zprudka restujeme. Nakonec vsypeme listy rukoly, stáhneme teplotu a ještě chvíli v pánvi opékáme.
Hotové noky servírujeme sypané parmazánem.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.