Dýňové gnocchi s rozmarýnem a rukolou
Vegetariánský recept
Fresh recept

Dýňové noky s rozmarýnem a rukolou

Nachystejte si k obědu domácí dýňové noky ze syrové dýně zlehka orestované v olivovém oleji se snítkou čerstvého rozmarýnu. Žlutá dýně je sice ryze podzimní záležitost, ale tak krásně voní po melounu, že by byla škoda si s ní neprozářit i šedivou zimu. Pokud ji na podzim dobře uskladníte na suchém a chladném místě, určitě vám vydrží. Tak honem pro ni a šup do vaření.

příprava: 30 minut, vaření/pečení: 20 minut
4 porce
ingredience

  • 400 g syrové očištěné dýně zbavené slupky
  • 2 žloutky
  • 3 – 4 hrnky polohrubé mouky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • trochu oleje
  • čerstvá rukola
  • čerstvý rozmarýn
postup

  1. Kousky dýně nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme odstát. Poté důkladně vymačkáme přebytečnou vodu.

  2. Do nastrouhané dýně přidáme žloutky, mouku podle potřeby (záleží na množství vody v dýni), sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vše rukama důkladně promísíme a vypracujeme těsto.

  3. Na pomoučeném vále tvarujeme z těsta válečky, které nožem nasekáme na malé dílky. Pokud je těsto řidší, můžeme noky tvarovat pomocí dvou kávových lžiček a házet rovnou do vroucí vody.

  4. Noky po malých dávkách vaříme v osolené vodě cca 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté děrovanou lžící vylovíme a ihned vhodíme do vedle připravené studené vody s olejem.

  5. Zchlazené noky slijeme a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme do něj nasekaný tymián a necháme zavonět. Poté přidáme noky a chvíli zprudka restujeme. Nakonec vsypeme listy rukoly, stáhneme teplotu a ještě chvíli v pánvi opékáme.

  6. Hotové noky servírujeme sypané parmazánem.

datum vydání: 15. 10. 2017
autor: