Veganský recept
Rizoto se zelenou cibulkou a hráškem
Jednoduchý recept na rizoto s nízkou pořizovací cenou a nekomplikovanou jemnou chutí. Je levné, lahodné, vegan, přirozeně bezlepkové a okouzlí vás svou krémovou strukturou. Jen lehce ho ochuťte solí a pepřem a minimalistický pokrm pro milovníky minimalistických chutí je na světě.
Máte rádi prostá jídla? Vařte snadná italská rizota, připravená z několika málo ingrediencí. U nás jsou hit. Možná už jste zkoušeli náš recept na jarní chřestové rizoto, které je tomuhle hodně podobné. Má však trochu vyšší pořizovací cenu, protože chřest není v českých obchodech zrovna levná ingredience. Navíc je chřestová sezona poměrně krátká a tak máte jen chvíli na to, pořídit ho kvalitní a dobrý. Je to zkrátka typický sezónní jarní recept. Rizoto se zelenou cibulkou a hráškem můžete naopak vařit celé jaro i léto a pochutnávat si na něm, dokud ho na podzim nenahradí sytější, zemitější a těžší ingredience jako dýně nebo řepa.
Svěží jarní cibulku – zelenou, křupavou a šťavnatou – koupíte za pár korun od jara do podzimu v každé zelenině. V letním období k ní určitě přidejte i čerstvý sladký hrášek, který vyloupete přímo z lusků. Pokud jste ho teda všechen nesnědli samotný jen tak ke svačině. My máme celé léto přísun jarní cibulky i hrášku přímo ze zahrádky, ale pokud čerstvý hrášek neseženete, dá se v nouzi použít i mražený. Nikdy však do rizota nedávejte sterilovaný hrášek z konzervy, který je slaný, měkký a moc parády s ním nenaděláte.
Rizoto se připravuje klasickým způsobem v pánvi, zelenou cibulku přidejte hned na začátku, v troše oleje jí jemně opečte, přisypte kulatozrnnou rýži, kterou nechte trochu opéct a zprůhlednět a pak postupně po částech přilévejte vývar a míchejte a vařte tak dlouho, dokud rýže nebude skoro měkká. Hrášek stačí do rizota přidat na posledních pět minut vaření, aby zůstal čerstvý a křupavý.
Pokud jste začátečníci a s přípravou rizota si nevíte přesně rady, spoustu tipů najdete v článku Jak uvařit skvělé italské rizoto.
Rizoto se zelenou cibulkou a hráškem
Ingredience
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 g rýže na rizoto (arborio, kulatozrnná…)
- 1 l zeleninového vývaru
- 60 g čerstvého hrášku
- sůl
- pepř
Postup
Jarní cibulku omyjte, zelené natě nakrájejte na kolečka, bílé části nasekejte nadrobno. (Pokud máte pouze zelené natě, přidejte 1 klasickou nadrobno nasekanou cibuli.) Hrášek vyloupejte z lusků. Zeleninový vývar ohřejte a udržujte ho teplý.
V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte nakrájenou cibulku (bílou i zelenou část, trochu zelené natě si nechte na ozdobu). Poté vsypte rýži a za stálého míchání asi 5 minut opékejte, dokud zrnka rýže nezprůhlední.
Opečenou rýži podlijte sběračkou teplého vývaru, zamíchejte a počkejte, než se tekutina vsákne a odpaří. Pokračujte v podlévání rýže horkým vývarem po celou dobu jejího dušení (cca 20 minut). Vývar přidávejte postupně, za občasného míchání, vždy, když se předchozí várka odpaří. Nemusíte ho spotřebovat všechen. Pokud by vám naopak vývar došel a rýže byla ještě tvrdá, pokračujte v podlévání horkou vodou.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.