Etiopská dušená čočka s kořením berbere
Veganský recept
Fresh recept

Etiopská dušená čočka s kořením berbere

Čočka, připravená na africký způsob, jakou si dáte třeba v Etiopii, obohatí váš jídelníček nejen nutričně, protože je plná bílkovin a vlákniny, ale také nečekanou novou chutí. Díky koření berbere je voňavá i lehce pikantní zároveň, což ještě podtrhne přidaný čerstvý zázvor a česnek. Originální etiopský recept by místo oleje určitě obsahoval niter kibbeh, což je přepuštěné máslo, podobné ghí, ale navíc vařené s kořením. Pro naše potřeby ho ale myslím můžeme klidně oželet. Čočka bude i tak výborná.

Pokrm se připravuje na způsob stew spolu s cibulí, mrkví a rajčaty, a je tak vydatný, že vám poslouží jako samostatné veganské hlavní jídlo. V Etiopii byste ho pravděpodobně dostali na placce indžera (injera), která se vyrábí ze speciální místní mouky, díky fermentaci má nakyslou chuť a etiopanům slouží často také rovnou jako talíř. V místních podmínkách si ji ale klidně dopřejte s jakoukoliv jednoduchou obilnou plackou nebo tortilou. Recept není určen pouze veganům a vegetariánům. Pokud maso jíte, může vám etiopská čočka posloužit jako vynikající příloha ke grilovanému kuřeti berbere s křupavou kůrčičkou.

Na Nový rok vaříme vždycky čočku. Aby nebyla nuda, střídáme tu naši klasickou českou na kyselo s jinými recepty. Výborná je třeba čočka s ananasem a zázvorem, nebo čočka ochucená limetou a avokádem. Pokud také hledáte svěží čočkovou inspiraci, zkuste tento etiopský recept. Po půlhodině dušení získáte explozi kořeněné chuti a zároveň zdravé jídlo. Kdo si dodnes myslel, že čočka je nudná, určitě změní názor.

Nejlepší na celém receptu je jeho nenáročnost. Všechny suroviny jednoduše nakrájíte a společně dusíte v jednom hrnci. V receptu nenajdete přesné míry a váhy, protože trávíme Nový rok ve staré chalupě na samotě u lesa, kde není ani tekoucí voda, natož váha. Zato topíme v kachlových kamnech, čočka trůní na peci, a když jde někdo přiložit, trochu s ní zamíchá.

Za chvíli už budeme mít svou porci novoroční čočky v sobě, ale určitě jsme ji letos nevařili naposled. A vám přejeme krásný nový rok a hodně kulinářských úspěchů s recepty z celého světa.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 30 minut
4 porce
ingredience

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká (2 malé) cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření berbere (koupeného, nebo připraveného podle tohoto receptu)
  • 1 velká (2 malé) mrkve
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 hrneček (150 ml) velkozrnné čočky
  • 1 hrneček (150 ml) červené čočky
  • cca 750 ml zeleninové ho vývaru
postup

  1. Cibuli, česnek, mrkev i zázvor oloupejte, očistěte a nakrájejte na drobno.

  2. Ve velké pánvi nebo hrnci se silnějším dnem rozpálte olej a asi 10 minut na něm vše opékejte.

  3. Přidejte dvě lžičky koření berbere a ještě chvíli opékejte.

  4. Pokud máte v plechovce celá rajčata, pokrájejte je na kousky a přidejte i se šťávou do pánve. Vsypte hrnek přebrané velkozrnné čočky (není potřeba ji předem namáčet), vše zamíchejte a podlijte asi polovinou vývaru a vše duste asi 20 minut. Občas zamíchejte. Pokud je potřeba, přidejte vývar.

  5. Vsypte hrnek červené čočky a duste dalších 10 minut, nebo dokud nebudou obě čočky měkké. Občas zamíchejte. Pokud je potřeba, přidejte vývar.

  6. Měkkou čočku ochutnejte a podle chuti dosolte. Servíruje.

Tip pro vás:

Pokud máte při trávení luštěnin problémy s nadýmáním, nebo chcete zkrátit dobu varu a zvýšit nejen jejich stravitelnost, ale i výživnost, čočku předem namočte alespoň na dvě hodiny. Vodu, ve které se máčela, vylijte a dobu varu pak zkraťte asi na polovinu.

datum vydání: 1. 1. 2019
autor: