Etiopská směs koření Berbere pro africkou kuchyni
Veganský recept
Fresh recept

Etiopská směs koření berbere pro africkou kuchyni

Berbere (někdy také berber) je ostrá a voňavá směs koření, bez kterého se neobejdete při přípravě jídel africké kuchyně. Velice oblíbené je například v Etiopii, kde se přidává do mnoha tamních pokrmů. Použít ho můžete na maso, do luštěnin, hustých zeleninových polévek i do nejrůznějších dušených jídel na způsob stew.

V různých oblastech se připravuje odlišně a každý kraj má své zvyklosti a možnosti, ale stejně jako sama Afrika je i tahle kořenící směs vždycky ohnivá a silně aromatická, takže si ji oblíbí hlavně milovníci ostřejších, hodně kořeněných chutí.

Směs můžete samozřejmě koupit od různých výrobců již hotovou, dokonce i v bio kvalitě. Složení směsi se bude lišit od výrobce k výrobci, takže doporučuji odzkoušet více druhů a najít tak ten nejvhodnější mix pro vaše chuťové pohárky. Jediné, na co bych si dala pozor, je, aby koření bylo bez konzervantů, bez glutamátu a raději i bez přidané soli. Jednak je zbytečné platit ve směsi drahých koření za sůl a hlavně si pak můžete jídlo dosolit podle své chuti.

Pokud ale stejně jako já dáváte přednost nákupu jednodruhové koření a domácí přípravě, máme pro vás recept, podle kterého si můžete berberské koření namíchat doma v kuchyni s vítězným pocitem alchymisty. Výhod to má hned několik. Zaprvé si můžete jakoukoliv směs koření připravit čerstvou v takovém množství, které ve své domácnosti dokážete spotřebovat, a tak se vám doma nebudou povalovat stovky načatých sáčků s kořením, které používáte jen několikrát do roka. Zadruhé si můžete každou směs odladit podle vlastní chuti – někdo to rád ostré, někdo zase voňavější. Zatřetí budete přesně vědět, co vaše směs obsahuje a v neposlední řadě určitě i ušetříte.

V receptu najdete seznam různého koření. Nejlepší pro vytříbenou chuť gurmánského jazyka je koupit co nejvíce koření v celku a sami si ho namlít. Pokud to chcete dotáhnout k dokonalosti, hoďte koření před mletím do pánve a lehce ho opečte, dokud se nerozvoní. Pak bude připravená směs nejen čerstvá, ale také maximálně aromatická. Pro zjednodušení uvádíme množství koření již mletého, takže kdo chce mít naopak málo práce, může koupit koření už namleté.

příprava: 15 minut,
1 porce  (100 g koření)
ingredience

  • 3 lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky kardamomu
postup

  1. Koření, které máte vcelku, opečte krátce nasucho v pánvi, dokud nezačne vonět. Poté ho mlýnkem na koření namelte potřebné množství.

  2. Odměřte všechno koření a smíchejte dohromady v misce.

  3. Koření uchovejte ve vzduchotěsné nádobě, ideálně bez přístupu slunečního světla.

datum vydání: 31. 12. 2018
autor: