Tomatová polévka s řapíkatým celerem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Tomatová polévka s řapíkatým celerem

Nejrychlejší "rajskou polévku" připravíte z konzervovaných loupaných rajčat nebo rajčatového pyré. Pokud jste však majitelem vlastních výpěstků ze zahrádky nebo skleníku, není nic jednoduššího, než cca půl kila rajčat omýt, spařit horkou vodou, oloupat, pokrájet a hodit vařit do hrnce přímo s celerem. Dále už postupujte podle receptu. Varianta s řapíkatým celerem dodá tomatové polévce zvláštní vůni a svěží ráz.

ingredience

  • 500 g konzervovaných rajčat nebo pyré
  • cca 2 stonky řapíkatého celeru (podle velikosti)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • zakysaná smetana
  • bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • sůl, pepř, špetka hnědého cukru nebo perníku, olej na smažení
postup

  1. Řapíky celeru nakrájejte na drobné kostičky a vhoďte do rozpáleného oleje v hrnci. Zlehka ze všech stran osmažte, zalijte připraveným zeleninovým vývarem, přidejte pokrájenou čerstvou (nebo sušenou) bazalku a vařte do úplného změknutí.

  2. Poté přidejte konzervovaná rajčata nebo rajčatové pyré a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.

  3. Rozmixovanou polévku ochuťte solí a pepřem, v případě příliš kyselých rajčat oslaďte trochou cukru nebo perníku.

  4. Ještě zlehka povařte a podávejte ozdobené lžící zakysané smetany a bazalkou.

Tip pro vás:

Nejlepší je samozřejmě z celeru čerstvého, ale protože nemá celoroční sezonu a když ho koupím, většinou celý stejně nespotřebuju, dávám si jej pokrájený na kostičky do mrazáku. Řapíkatý celer není ideální rostlina na mražení – po rozmražení bývá vodnatý a ztrácí svojí křehkost, ale do polévky, kde ho stejně rozvaříme na pyré, to nevadí.

datum vydání: 18. 4. 2017
autor: